Romania rromilor penticostali. The Economist si … religia (unde aflam de ce rromii renunta la Ortodoxie)

rromi la scoala Religia din Romania, luata in colimator de "The Economist". Despre penticostalii rromi din Romania si convertirea lor de la Ortodoxie

Un articol publicat ieri, 17 ianuarie 2011, in “The Economist, tine sa puncteze in mod special faptul ca numarul penticostalilor din Romania continua sa creasca, in defavoarea Bisericii Ortodoxe – dupa cum ne informeaza un corespondent Lacasuri Ortodoxe in Anglia.

©Un articol scris si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


the-economist Astfel, atentia cade asupra satului romanesc Ramnicelu, unde autorii articolului observa ca ar fi avut loc “o revolutie religioasa linistita”. “in randul rromilor din localitate, care reprezinta jumatate din populatia de aici, crestinismul ortodox, in mod traditional religia rromilor din Romania, si a non-rromilor, deopotriva” deschide calea religiei penticostale – constata publicatia.

in continuare, articolul relateaza spusele unui predicator rrom, Vasile Grigore, care sustine ca “s-au convertit 80% dintre rromii din Ramnicelu la penticostalism”, incepand din 2008, specificand in mod special ca “in luna mai 2010, peste 150 s-au convertit deodata”.

Din declaratiile rromilor reiese ca viata li s-ar fi schimbat radical, astfel incat, dintr-o religie la care participau “doar la nasteri, casatorii si inmormantari” acum ar fi ajuns la una care “face parte integranta din viata lor”.

Intervievat de “The Economist”, Ilie Dinca, presedintele Agentiei Nationale pe Problemele Rromilor, asigura, in plus, ca exista dovezi cum ca aceasta tendinta este vizibila si in alte parti din Romania: "o tendinta de crestere a convertirii rromilor la protestantism". “Cercetarile efectuate in 2007 de Fondul pentru Educatia Romilor” – precizeaza articolul – sugereaza ca 1/5 dintre rromii din tara ar apartine acum cultelor religioase mai mici, “in cea mai mare parte fiind penticostali dar, de asemenea, si catolici si membrii au unor secte islamice”, covertiri mai mari “fiind raportate in localitatile Valea Rece si Tecuci”.

Adrian Mars, un expert in problemele rromilor, citat si el de “The Economist”, estimeaza ca statutul rromilor, de membri ai Bisericii Protestante, in Romania, “creste cu aproximativ 6% pe an”, comparativ cu mai putin de 1% pentru non-rromii din aceeasi tara. Astfel, Biserica Ortodoxa, s-ar “confrunta cu o pierdere de 3,5% anual. in prezent, exista biserici penticostale in limba rromilor din Romania, in capitala, si in orase de provincie precum Timisoara, Sibiu si Cluj”.

”Ce se afla in spatele acestei situatii?” – se intreaba B.J. in articolul sau. "in primul rand, predicatorii folosesc limba rromilor pentru a ajunge la enoriasii lor. in al doilea rand, se accepta muzica traditionala a rromilor in cadrul slujbelor. in al treilea rand, acestia le ofera ajutor umanitar atat de necesar", raspunde de aceasta data Gele Duminica, reprezentant al ONG-ului rromilor, “impreuna”.

Ramnicelu si-a castigat “notorietatea” pentru casatoria intre copii. Cu doi ani in urma, casatoria dintre o fetita de 5 ani cu un baiat de 15 ani a cauzat un protest national. in 2007, o fata de 11 ani a dat nastere unui copil intr-un spital local.

”De obicei fetele rromilor renuntau la scoala, cand se casatoreau (…) dar localnicii sustin ca convertirile le-au ajutat sa inteleaga valoarea educatiei (…) reducand violenta, criminalitatea si alcoolismul" in diferite parti ale tarii – concluzioneaza “The Economist”, citandu-l mai apoi si pe “regele tiganilor de pretutindeni”, Florin Cioaba, si el pastor penticostal: “Religia castiga teren, rapid. Poate ca motivul convertirii este istoric", specifica el. "Pe cand erau sclavi in Romania, pana in 1856, romii apartineau de manastirile Bisericii Ortodoxe Romane" – incheie articolul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.