Colaborare intre Biserica Ortodoxa Rusa si Ministerul de externe al tarii

Palatul Kremlinului Lacasuri Ortodoxe din Moscova: Ministerul de Externe si Biserica Ortodoxa Rusa anunta o viitoare colaborare stransa pe probleme internationale
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a promis sprijinul sau in eforturile la nivel international ale Bisericii Ortodoxe Ruse si o viitoare cooperare.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


„Am pus la punct impreuna cu colegii nostri din Biserica Ortodoxa Rusa planurile de extindere a colaborarii, in vederea consolidarii pozitiei Rusiei si a autoritatii ei pe scena internationala”, a spus Lavrov luni, 24 ianuarie 2011, la deschiderea celei de-a 19-a editii a Lecturilor Educationale de Craciun (c.Iul), desfasurata la palatul de stat din Kremlin.

Ministerul si Biserica au o intelegere comuna a „rolului-cheie a dialogului intre religii si civilizatii”, a precizat acesta, potrivit Interfax.
„Apreciem la maxima valoare eforturile Bisericii, menite sa dezvolte dialogul in spatiul international, care include Consiliul Europei si UNESCO, si vizeaza crearea unui mediu favorabil politic si diplomatic”, a spus el.
Atat Biserica, cat si Ministerul de Externe, colaboreaza cu compatrioti rusi care traiesc in strainatate, iar intreaga activitate a Bisericii Ortodoxe Ruse „promoveaza consolidarea relatiilor culturale si spirituale dintre diaspora rusa si tara de origine”, a declarat ministrul.

„in stransa cooperare cu Biserica Ortodoxa Rusa, ministerul rezolva multe probleme internationale, inclusiv restaurarea si construirea de biserici ortodoxe in alte tari, precum si restituirea proprietatii unor monumente culturale rusesti aflate in strainatate”, a spus acesta.

Lavrov a subliniat rolul important al Bisericii in pastrarea „traditiilor spirituale, culturale si al valorilor, ca fundament al unei vieti pasnice si constructive si al unei dezvoltari inovatoare a Rusiei”.

International Christmas Educational Readings (24-26 ianuarie) din Moscova atrage pedagogi, oameni de stiinta, academicieni rusi, alaturi de patriarhul Kirill, ministrul Educatiei si ?tiintei Andrei Fursenko, ministrul de Externe Serghei Lavrov si alte oficialitati. Acestia participa timp de trei zile la mese rotunde unde se tin dezbateri pe tema interactiunii biserica – stat, a sistemelor de invatamant private si de stat, problemelor familiei secolului XXI si misiunii sociale intreprinse de Biserica Ortodoxa Rusa. Ca o noutate, la aceasta editie a Lecturilor de Craciun, exista si o masa rotunda intitulata „Instrumente financiare si bancare ortodoxe”, dupa cum specifica ITAR-TASS.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.