publicat în: Arhivă

PF Patriarh Daniel: Punerea bazelor unei lucrari dedicate Istoriei Monahismului Ortodox Roman

Academicieni, istorici si profesori de teologie s-au intrunit ieri, 1 septembrie 2009, pentru a discuta despre elaborarea unei lucrari dedicate istoriei monahismului ortodox roman.
? La Resedinta patriarhala, ieri, 1 septembrie, incepand cu ora 10:00, s-au intrunit membrii comisiei mixte, constituite pentru elaborarea lucrarii intitulate „Istoria monahismului ortodox roman de la origini pana astazi“.


Lucrarea, la realizarea careia isi aduc aportul istorici de la cinci facultati de teologie ortodoxa din tara si de la cinci institute de cercetare ale Academiei Romane, va fi structurata pe trei volume.

intalnirea a fost prezidata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si de academicianul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Preafericirea Sa a aratat ca se are in vedere realizarea unei lucrari stiintifice, „facuta in cooperare cu Academia Romana, deoarece exista intre membrii Academiei Romane persoane care au studiat diferite aspecte ale istoriei monahismului romanesc. ?i este necesara cooperarea aceasta atat pentru o mai mare credibilitate a istoriei respective, cat si pentru punerea in valoare a cercetarii care s-a efectuat in tara si in strainatate in privinta istoriei monahismului romanesc. Avem certitudinea ca lucrarea aceasta va fi foarte utila nu numai pentru specialistii in Istorie Bisericeasca si Nationala, ci si pentru preotii nostri si credinciosii din tara si din strainatate. Este necesara o privire diacronica si sincronica asupra monahismului romanesc”.

Sursa text si foto: