publicat în: Arhivă

Sfintele Moaste ale Sf Luca al Crimeii, doctor fara de arginti, vor fi aduse din Ucraina, sambata 13 martie 2010 (19:00), la Biserica Ortodoxa din Spitalul Parhon Bucuresti

Sfintele Moaste ale Sf Luca al Crimeii, doctor fara de arginti, vor fi aduse sambata 13 martie 2010 (19:00) la Biserica Ortodoxa din Spitalul Parhon

Sambata, 13 martie 2010, la orele 19:00, la Biserica Ortodoxa din Spitalul Parhon (langa Statuia Aviatorilor, intrarea din bulevard), vor fi aduse spre inchinare Sfinte Moaste ale Sfantului Luca al Crimeei, din Ucraina, doctor fara de arginti, aflam din surse aflate in zona.


Sfantul Luca al Crimeii (mai precis, de Simferopol si Crimeea), s-a nascut la 14 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice In 11 iunie 1961. Mai Intai a fost Doctor In medicina si profesor, apoi si Arhiepiscop de Tambov si Miciurinsk, ulterior de Simferopol si Crimeea.

Extrem de renumit ca medic, considerat genial, atat la nivelul teoretizarii, cat si al practicii de spital, a venit cu multe Imbunatatiri recunoscute international, In privinta practicarii anesteziei si a chirurgiei.

O perioada, acesta s-a aflat Intr-un conflict interior, In sensul cum sa Impace profesia sa de medic – la care nu a renuntat practic niciodata – cu chemarea arhiereasca. Dar, Intr-o zi a auzit o voce din cer, care l-a Intarit ca ambele sale activitati sunt pe placul lui Dumnezeu, ca datoria sa de medic nu trebuie parasita.

Fiind Inchis In perioada comunista, pentru mai multi ani, a rabdat umilire si tortura, sarind Insa In ajutorul tortionarilor sai, atunci cand Il solicitau pentru interventii chirurgicale, In problemele lor de sanatate. Ca pastor, nu a Incetat sa predice despre Ortodoxie, chiar atunci cand era amenintat cu moartea.

A fost canonizat In 1995 de catre Biserica Ortodoxa Ucraineana, iar la 25 mai 1996 – recunoscut si de Patriarhatul rus, cu data de sarbatorire la 11 iunie.

Relatie: M. Popescu / U. Ligia / P.Geana

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 8/2010