Moastele Sfintei Mucenite Tatiana in Catedrala Mitropolitana a Craiovei (12 ianuarie)

Biserica Ortodoxa o pomeneste in 12 ianuarie pe Sfanta Mucenita Tatiana, ale carei moaste se afla In Catedrala Mitropolitana din Craiova

12 ianuarie: Biserica ortodoxa o pomeneste pe Sfanta Mucenita Tatiana ale carei moaste se afla In Catedrala Sfantul Dumitru din Craiova. Seara dupa oficierea Vecerniei are loc o procesiune cu sfintele sale moastele In jurul catedralei mitropolitane din Crtaiova, iar in dimineata de 12 ianuarie, Sfanta Liturghie este oficiata in sobor de preoti, diaconi, fiind infrumusetata de prezenta Mitropolitului si a altor Ierarhi.


"Sfanta Tatiana a trait In secolul al III-lea la Roma unde a fost diaconita a Bisericii si a suferit moarte martirica, prin taierea capului.

Moastele sfintei au ajuns pentru prima data In tara noastra In anul 1204, cand renumita familie a Asanestilor Ii aduce capul la Tarnovo si apoi la Bucovat, langa Craiova.

In anul 1393, capul este dus la Niceea si apoi la biserica “Sfintii Apostoli” din Constantinopol. Dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), In timpul domniei lui Neagoe Bosarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, Impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea.

Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, In perioada 1950 – 1955, capul sfintei a fost depus Intai la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala Mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova, acolo unde se gaseste si astazi", dupa cum specifica ARHIEPISCOPIA ORTODOXA ROMANA ALBA-IULIA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.