Stoparea lavei vulcanului Etna, 5 februarie

eruptia vulcanului etna

Stoparea lavei vulcanului Etna – minuni ale Sfintei Agata, 5 februarie

Pentru prima data, minunea s-a petrecut In anul 252 d.Hr., mai precis la un an de la moartea Sfintei Mucenite Agata fecioara, sarbatorita In Biserica Ortodoxa la 5 februarie.

Atunci, chiar In ziua de pomenire a Sfintei, a avut loc o eruptie a vulcanului Etna, aflat in nordul Cataniei (Sicilia). Cativa pagani disperati s-au repezit la sfintele moaste, au luat valul de pe ele si l-au folosit ca pavaza Inaintea lavei care se Indrepta spre ei. Lor li s-au alaturat si crestini. Lava s-a oprit. Paganii respectivi s-au crestinat, iar de fiecare data cand erupea vulcanul, cei ce-si aminteau minunea, foloseau valul Sfintei Agata pentru protectie, oprind curgerea lavei.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe


Stoparea lavei vulcanului Etna – minuni ale Sfintei Agata, 5 februarie

Cultul Sfintei Agata s-a pastrat, atat In Occident, cat si In Orient, ea fiind invocata nu numai In cazul eruptiilor vulcanului Etna, ci si In caz de cutremur. Acest lucru se datoreaza unei altei minuni, petrecuta chiar In timpul patimirii Sfintei.

Stoparea lavei vulcanului Etna – minuni ale Sfintei Agata, 5 februarie

Dupa tortura, se vindecase complet In Inchisoare, prin chiar aparitia Sfantului Apostol Petru. Insa, prefectul Cataniei, Quintianus, a dorit sa o pedepseasca din nou pe tanara Agata – de numai 15 ani – suparat ca Ii respinsese avansurile. In acel moment insa, a Inceput un cutremur devastator pentru oras. Localnicii s-au revoltat si au cerut prefectului sa Inceteze tortura. El s-a supus vocii poporului, iar cutremurul a Incetat.

Sfanta Agata, al carei epitaf a fost scris pe mormant de Insusi Ingerul pazitor, a ramas ocrotitoarea Cataniei, pana in ziua de astazi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.