Soborul Icoanei Vladimir a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, 26 august (lupta cu Timur Lenk)

icoana vladimir sec. xvi

Cine l-a putut Infricosa pe „Omul de fier” – Timur Lenk

In istoria glorioasa a lui (Tamerlan, Temir Aksak, „Omul de fier”) nu este consemnata o Infrangere: cea din 1395, cand capetenia mongola, trecand granitele ruse, pe la Riazan, si cucerind orasul Elet, a fost infrant la Moscova.


Ea s-a pastrat insa In memoria evlavioasa a poporului rus, fiind comemorata anual, la 26 august, prin cinstirea Soborului Icoanei „Vladimir” a Maicii Domnului.

Tactica de cotropire a lui Timur Lenk era extrem de dura. Trimitea spioni Inainte, cu dublu rol: de informare despre populatia tinta si de dezinformare a acesteia, cu prezentarea amplificata a puterii si cruzimii sale. Era cunoscut ca, din moment ce devenea Invingator, masacra populatia si darama orasele din temelie. „Imaginea” pe care si-o crease Ii aducea victoria fara mare efort.

Inspaimantati de o asemenea soarta, rusii s-au unit In rugaciune fierbinte catre Dumnezeu, Maica Domnului si Sfinti. Lla vreme de mare primejdie, se vede ca o asemenea ruga atrage mult har. Apoi, o armata a printului Vasilii Dimitrievici a fost mobilizata, pentru a-i astepta pe mongoli la Kolomna, pe malul raului Oka. Panica patrunsese adanc, chiar si In sufletele soldatilor. Printul Insusi a apelat la toti ierarhii rusi In functie, ca sa Indemne poporul la rugaciune, pocainta si post, Indeosebi In Postul Adormirii Maicii Domnului din acel an. El a trimis o astfel de scrisoare si mitropolitului Moscovei, Ciprian (devenit Sfant, serbat la 16 sept.). Sinaxarele ruse precizeaza ca In acea perioada toate bisericile Moscovei erau deschise de dimineata pana tarziu In noapte, credinciosii venind continuu la Inchinare. Cu toate acestea, panica nu se risipea si nici Timur Lenk nu se Indeparta de tinta sa: Moscova.

Intampinarea Icoanei Vladimir

Ca masura suprema de implorare a ajutorului ceresc, printul Vasilii a cerut transferarea Icoanei „Vladimir” a Maicii Domnului din Vladimir la Moscova. Icoana a fost ridicata din Vladimir dupa Sfanta Liturghie, In ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, ajungand la Moscova In 26 august. Pe tot parcursul s-a afla popor, venit sa se roage Inaintea Icoanei.

In Moscova, Icoana a fost Intampinata de episcopi, preoti, egumeni, diaconi, calugari, calugarite, printi, printese, boieri, popor de toate varstele si din toate categoriile sociale, fiecare avand cu sine cruci, iconite, Evanghelii, lumanari, cantand psalmi si imne religioase. Si toti, plangand de spaima apropierii mortii, schimbata ulterior In credinta In mila si mijlocirea Maicii Domnului! Rugaciunea era aceeasi:

„Maicuta a Domnului, salveaza-ne!”

Intampinarea Icoanei Vladimir

In timp ce moscovitii Intampinau Icoana, Timur Lenk, aflat In corturile sale, a adormit si a avut urmatorul vis: pe un munte impunator se afla o „armata” de episcopi, cu toiege stralucitoare In maini. Deasupra lor se afla o Imparateasa In vesminte purpurii, stralucind mai tare decat soarele, Inconjurata de „soldati Inaripati”. Acestia Inaintau spre el, iar Imparateasa l-a fulgerat pe Timur Lenk cu privirea, poruncindu-i retragerea de pe pamantul rus.
Trezindu-se, conducatorul mongol s-a simtit pentru prima data Infricosat. Mai mult, Ingrozit. Si-a chemat Indata oamenii de Incredere si le-a povestit visul, cerand explicatii. Acestia i-au talmacit ca este vorba despre Maica Domnului, ocrotitoarea crestinilor, Imparateasa Ingerilor. Fara sa mai stea pe ganduri, Timur si-a retras armata, Indepartandu-se grabnic.

Multumind Maicii Domnului, clerul si poporul au ridicat o manastire In cinstea Soborului Icoanei „Vladimir” (a Intampinarii Icoanei) – azi, manastirea din Kulikovo – si s-a instituit sarbatoarea din 26 august, pentru ca faptele milei lui Dumnezeu sa nu fie uitate niciodata.

Icoana „Vladimir” a Maicii Domnului este comemorata si la 21 mai, 23 iunie. In afara de Icoana „Vladimir” existenta, si de miile de copii ale acesteia, s-a realizat ulterior si o Icoana a Intampinarii Icoanei „Vladimir” la Moscova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.