Ortodoxie si arta la Babeni

Ortodoxie si arta la Babeni SLIDE Sâmbătă, 1 septembrie 2012, în cadrul celei de a 41-a ediţii a Festivalului folcloric „La Izvorul Dorului” din oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea, a avut loc vernisarea Expoziţiei de icoană „Ortodoxie şi artă”.

Expoziţia a reunit lucrările tinerilor participanţi la tabăra de creaţie „Icoana fereastră către Dumnezeu”, în perioada 20-25 august 2012 la Călimăneşti. Tabăra a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Centrul de Creaţie şi Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcea, care au susţinut parteneriatul parohiilor Frânceşti I, Băbeni şi Troianu din Protoieria Râmnicu Vâlcea.

Prezent la eveniment, Pr. Constantin Olariu, Inspector cu Catehizarea Tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a transmis mesajele de binecuvântare ale Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi ale Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care descoperă continua purtare de grijă faţă de tinerii fii duhovniceşti, cărora le-au apreciat eforturile de a mărturisi credinţa creştină prin pictarea icoanei ortodoxe.

Tinerii plasticieni sunt membri ai Cercului de pictură „Dialog plastic” organizat în cadrul Casei de Cultură din Băbeni unde, începând cu anul 2003, se organizează săptămânal, cu sprijinul CJCPCT Vâlcea, cursuri de iniţiere şi perfecţionare. Majoritatea acestora au fost premiaţi la numeroase concursuri judeţene şi naţionale de artă plastică.

Cercul de pictură este coordonat de Părintele Emil Rădulescu de la Parohia Băbeni I şi de Doamna Mioara Comănescu-Plop, profesor de artă plastică în cadrul CJCPCT Vâlcea. În cadrul creaţiilor lor, tinerii dezvoltă diverse teme, pornind de la pictura cu subiect religios, icoană pe lemn sau sticlă, la peisaje, portrete, fotografie şi chiar grafică.

În cadrul Centrului parohial pentru tineri al Parohiei Băbeni I, a fost organizat şi un atelier de teatru religios, coordonat de către Dl. Bogdan Popian.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor de cultură din judeţul Vâlcea, preoţi din comunităţile învecinate, copiii participanţi la tabăra de creaţie însoţiţi de părinţi, precum şi locuitori ai oraşului Băbeni.

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.