Monahism si Arta in Arhiepiscopia Ramnicului

Monahism si Arta in Arhiepiscopia Ramnicului 2012În Sala de festivităţi a Complexului Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, in data de 25 septembrie 2012, în cadrul manifestărilor religioase şi culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului,a fost vernisată ediţia a XIII-a a Expoziţiei „Monahism şi artă”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost expuse lucrări de artă realizate de către monahi şi monahii de la mănăstirile şi schiturile din Eparhia Râmnicului.

La eveniment a luat parte şi Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. În deschiderea manifestării Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de binecuvântare adresat tuturor participanţilor la vernisaj şi de mulţumire pentru cei ce s-au ostenit cu organizarea acestui eveniment cultural şi spiritual. „Este o reală sărbătoare pentru cei care am vizitat astăzi această expoziţie, făcută cu multă dragoste, cu multă artă şi cu multă străduinţă. Biserica noastră duce mai departe ceea ce am primit şi noi de la strămoşii noştri: dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de artă şi de trecutul nostru, şi lăsăm cu bucurie celor care vin după noi o moştenire destul de frumoasă. Am trăit un ceas de aleasă bucurie şi de aceea urez tuturor celor care s-au străduit ca să organizeze această expoziţie, mai ales celor care au făcut icoanele, lucrările în sculptură şi celelalte obiecte care s-au expus astăzi, să le înmulţească Dumnezeu harul şi să le dea putere în această îndeletnicire creatoare ca să pună în valoare şi pe mai departe credinţa şi tradiţia noastră ortodoxă românească, ca să rămână mărturie că Biserica Ortodoxă esteo Biserică vie, dreaptă şi lucrătoare”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop.

Moderatorul acestei manifestări cultural-religioase a fost doamna Prof. Elena Stoica, Director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, care a rostit un cuvânt de deschidere şi a prezentat lucrările expuse pe simeză.

În cadrul vernisajului au fost expuse şi prezentate lucrări de artă religioasă şi populară realizate de către monahi şi monahii de la mânăstirile şi schiturile din Eparhia Râmnicului: icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură pe pânză, sculptură în lemn, veşminte preoţeşti şi monahale, cruciuliţe, metanii, broderie şi covoare olteneşti.

Referitor la expoziţia vernisată Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a evidenţiat că: „În lumina sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, astăzi, la aşezământul care îi poartă numele, am participat la vernisarea expoziţiei Monahism şi artă, expoziţie aflată la a XIII-a ediţie. Aceasta se datorează conlucrării dintre Arhiepiscopia Râmnicului, prin mănăstirile ei, şi Consiliul Judeţean Vâlcea, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale vâlcene. Ne bucurăm că doamna directoare Elena Stoica împreună cu maicile stareţe şi părinţii stareţi de la mănăstirile Arhiepiscopiei Râmnicului an de an fac posibilă organizarea acestei expoziţii pentru că, şi prin icoană, prin sculpturi şi prin covoarele ţesute în atelierele mănăstirilor noastre se dovedeşte faptul că tradiţia este apreciată dar şi dinamică, pentru că în fiecare an sunt expuse noi icoane şi covoare, noi obiecte care au fost lucrate cu mâna sau în ateliere de către monahiile şi monahii din mănăstirile vâlcene.”

Printre participanţii la eveniment au mai fost prezenţi şi părintele Constantin Cîrstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Constantin Olariu, Inspector Catehizare Tineret, doamna Tina Popa, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Prof. drd. Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Vâlcea,autorităţi locale, personalităţi ale vieţii culturale vâlcene, stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi, monahi şi monahii, elevi seminarişti şi iubitori de artă şi spiritualitate ortodoxă.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.