9-14 septembrie: Instalatie Cruci de punte (Paul Balaci)/ Portret / Atelier Corina Petculescu, expozeu vizual

afis_portret atelier corina petculescu mic Reper al sărbătorilor mari în lumea ţărănească – fără cruce tot omul e pierdut – Înălţarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spaţiul sacru şi ne aduce aminte de puterea crucii.

Muzeul Ţăranului Român – de Ziua Crucii la Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri

9 – 11 septembrie 2011

Ca şi în anii trecuţi meşterii iconari şi cruceri ne-au petrecut în zilele de 9, 10 şi 11 septembrie spre Ziua Crucii. De la zece dimineaţa până la şase seara în curtea MŢR le-am privit şi târguit icoanele, izvoadele, pristolnicele, pecetarele, miniaturile, îngerii ţesuţi, troiţele şi crucile, dar mai ales, le vom auzi poveştile despre meşteşugul şi atelierele lor, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   Târgul nu-şi propune un rating commercial, este mai degrabă un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine şi redescoperă frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale, cât şi în cele contemporane. Selecţia participanţilor se bazează pe criterii specifice domeniului (calitatea tehnicii şi a meşteşugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, inovaţii care să nu se îndepărteze excesiv de canon, evitarea serializării industriale pentru scopuri comerciale).

   Anul acesta am redeschis seria Portrete / ateliere începută de MŢR în 2003 cu Mihaela Bercea, iconar din Brad.

   Paul Balaci, crucer din satul Salcia şi Corina Petculescu, iconar, au pus în discuţie prin atelierele lor mobile, istoria unor meşteşuguri, reconstituite şi recontextualizate, ce ţin de o bună raportare la spaţiul sacru.

Instalaţie Cruci de punte, Paul Balaci

9 – 14 septembrie 2011, Sala Acvariu / Vernisaj: 9 septembrie, ora 12.00

Instalaţia recontextualizează fragmentar un meşteşug dntr-o zonă devenită enclavă pentru spaţiul sacru – satul Salcia, Dolj. Paul Balaci este unul din ultimii cruceri din satul Salcia care mai închipuie astăzi cruci cum a apucat de la ai lui. Spaţiul de expunere încearcă să recupereze imaginea unui meşteşug pe cale de dispariţie şi să prezinte contextul şi dinamica în care meşterul lucrează astăzi. Atelierul este prezentat prin material fotografic şi documentar, cruci în diferite stadii şi obiectele finale. Prezent la targ, meşterul Paul Balaci recompune un atelier mobil în care timp de 2 zile îşi demonstrează meşteşugul.

Portret / Atelier Corina Petculescu, expozeu vizual

9 septembrie – 6 octombrie, Sala Irina Nicolau / Vernisaj: 9 septembrie, ora 18.00

Corina Petculescu, iconar cu un solid background artistic, este unul dintre puţinii care recuperează meşteşugul icoanei întorcându-se cu fidelitale la canon şi la modelele vechilor şcoli de iconari din Transilvania: Savu Moga, Matei Ţîmforea, Ioan Pop, centrul de la Nicula şi reconstituie suportul original al icoanei folosind glaja, sticla manufacturată prin suflare, profile de rame şi tipare vechi, izvoade desenate direct după icoanele originale. Atelierul său va fi dublat de colecţia personală de artă ţărănească imaginînd un spaţiu în care obiectul de patrimoniu alături de obiectul creat şi de cel cotidian construiesc o relaţie armonioasă într-o locuire transfigurată de puterea imaginii sacre.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.