Despre Sfantul Ioan Botezatorul. Taierea capului – 29 august

Sfânta Evanghelie

(Taierea capului Sfântului Ioan Botezatorul)

(Marcu 6,14-30 )

"Si a auzit regele Irod, caci numele lui Iisus se facuse cunoscut, si zicea ca Ioan Botezatorul s-a sculat din morti si de aceea se fac minuni prin el. Altii însa ziceau ca este Ilie si altii ca este prooroc, ca unul din prooroci. Iar Irod, auzind zicea: Este Ioan caruia eu am pus sa-i taie capul; el s-a sculat din morti. Caci Irod, trimitând, l-a prins pe Ioan si l-a legat, în temnita, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele sau, pe care o luase de sotie. Caci Ioan îi zicea lui Irod: Nu-ti este îngaduit sa tii pe femeia fratelui tau. Iar Irodiada îl ura si voia sa-l omoare, dar nu putea, Caci Irod se temea de Ioan, stiindu-l barbat drept si sfânt, si-l ocrotea. Si ascultându-l, multe facea si cu drag îl asculta. Si fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de nastere, a facut ospat dregatorilor lui si capeteniilor ostirii si fruntasilor din Galileea, si fiica Irodiadei, intrând si jucând, a placut lui Irod si celor ce sedeau cu el la masa. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi si îti voi da. si s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îti voi da, pâna la jumatate din regatul meu. si ea, iesind, a zis mamei sale: Ce sa cer? Iar Irodiada i-a zis: Capul lui Ioan Botezatorul. si intrând îndata, cu graba, la rege, i-a cerut, zicând: Vreau sa-mi dai îndata, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul. Si regele s-a mâhnit adânc, dar pentru juramânt si pentru cei ce sedeau cu el la masa, n-a voit s-o întristeze. Si îndata trimitând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Si acela, mergând, i-a taiat capul în temnita, l-a adus pe tipsie si l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Si auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan si l-au pus în mormânt. Si s-au adunat apostolii la Iisus si I-au spus Lui toate câte au facut si au învatat."

Despre SFÂNTUL IOAN BOTEZATORUL



Pr. Protos.Staret Iov – Sfânta Manastire Halmyris, Murighiol, Tulcea:

"Aceasta sarbatoare este ultima mare sarbatoare a anului nostru bisericesc. Tot ce pot sa zic… adica… ar trebui sa tinem seama, ca ortodocsi, ca astazi, practic, a fost o zi de întristare din perioada zilelor Mântuitorului pe pamânt, pentru ca „Mântuitorul s-a întristat"… si, pâna si Irod s-a întristat… Aceasta, o stia însa si Sfântul Ioan, ca fiind singurul prooroc care si-a vazut proorocirile înfaptuite: „eu trebuie sa ma micsorez si El trebuie sa creasca". Prin urmare, Sfântul Ioan Botezatorul a constituit puntea de legatura între cele 2 Testamente, între vechi si nou. Cum a realizat aceasta trecere? Pare simplu… Ca cel mai mare postitor, pustnic… Ca cel mai lepadat de cele pamântesti, asa incat, în final, de moartea lui s-au cutremurat si Îngerii… toate Puterile Ceresti s-au cutremurat. N-auziti? Daca si Gura Lui Dumnezeu l-a numit: „cel mai mare prooroc nascut din femeie", va dati seama.

L-ati vazut în Icoane, cu totii… de fapt, ia sa va întreb, ati mai vazut alt prooroc pictat cu aripi de înger? De aceea, sa aveti grija mare si cinstire cuviincioasa a acestei zile, fiecare dupa legatura si canonul sau cu duhovnicul. Cu iubire si pocainta se va posti post negru, pâna la ceasul vecerniei, când se pot consuma apoi, pâine si apa."


Traditii populare la Sarbatoarea Taierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul

Sarbatoarea Taierii capului Sfântului Ioan Botezatorul se mai numeste în popor si Sfântul Ioan de Toamna sau, în alte zone, Sfântul Ioan cap taiat.

Taranii români l-au cinstit întotdeauna pe Sfântul Ioan Botezatorul si au creat diverse obiceiuri legate de aceasta sarbatoare.

Astfel, în toate zonele tarii, în ziua de 29 august nu se taie nimic cu cutitul si nu se manânca fructe sau legume ce au forma rotunda (precum capul Sfântului) sau au culoarea rosie (precum sângele varsat) si nu se manânca nimic din tipsie asemenea celei pe care a fost purtat capul Sfântului.

În Ardeal se spune ca Sfântului Ioan i s-a taiat capul într-un loc unde se afla varza (curechi), deci nu se manânca acest aliment.

Românii posteau cu post negru în aceasta zi, iar în unele zone, pentru pacate foarte grele, se postea cu post negru pâna la 14 septembrie, la sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, inclusiv, mâncându-se seara doar o turta, facuta de propriile mâini ale pacatosului si coapta pe carbuni, desigur, netaiata cu cutitul ci rupta cu mâna. Firmiturile se lasau sa cada pe pamânt, sub Icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Noaptea, se dormea pe pamânt, neînvelit, cu o perna din paie de grâu la cap. În ziua de Înaltarea Sfintei Cruci se ducea la Biserica ulei, un colac, fructe, pentru iertarea pacatelor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.