Dreptul Avraam si nepotul sau Lot – 9 octombrie

Avraam s-a nascut in sec. XII înainte de Hristos la Ur, în tinutul caldeenilor. Facea parte din neamul lui Sem si era casatorit cu Sarah, care nu putea avea copii.

Dumnezeu l-a ales pe Avraam sa fie parintele poporului sau, zicându-i:
“Iesi din pamântul tau, din neamul tau si din casa tatalui tau si vino în pamântul pe care ti-l voi arata Eu. Si Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mari numele tau si vei fi izvor de binecuvântare. Binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; si se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pamântului” (Facere 12, 1-3).
Avraam a ascultat cuvintele Domnului, si-a luat femeia si pe nepotul sau Lot, avutiile si slugile sale si s-a îndreptat catre tinutul Canaan.

Domnul le-a daruit un fiu, chiar daca atât ea cât si barbatul ei erau foarte înaintati în vârsta, pe care l-au numit Isaac, devenit astfel semnul bunavointei lui Dumnezeu si simbolul viitorului Mesia, Iisus Hristos. Avraam a murit la vârsta de 175 de ani.

Lot intrase cu Avraam în tinutul Canaan, si pusese stapânire pe Sodoma. Locuitorii acelui tinut erau însa afundati în vicii si perversiuni, atragând astfel mânia Lui Dumnezeu, Care s-a hotarât sa distruga orasul. Totusi, a trimis doi îngeri ca sa-l avertizeze pe Lot , poruncindu-i sa fuga de acolo:
“Mântuieste-ti sufletul tau! Sa nu te uiti înapoi, nici sa te opresti în câmp, ci fugi în munte, ca sa nu pieri cu ei!” (Geneza 19 :17).

Dupa aceasta, Dumnezeu a facut sa ploua peste Sodoma si Gomora smoala si foc, iar locuitorii au murit în chinurile iadului. Femeia lui Lot, care n-a ascultat porunca Domnului si s-a întors pentru a se uita în urma, a fost transformata într-o statuie de sare, aceasta pentru a fi model celorlalti, fiindca atunci când te îndrepti spre Domnul, nu trebuie sa te mai uiti înapoi, dupa cele lumesti la care renunti

Lot si Avraam mai sunt praznuiti si cu ceilalti Stramosi ai lui Hristos, în duminica de dinaintea Craciunului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.