(8 noi) Cinstire speciala a Sf Arhanghel Mihail in Grecia – Minuni, Icoane facatoare de minuni si pelerinaje

Arhanghelul Mihail - Icoana in baso-relief din Mandamados lut amestecat cu sange de martiri

Cinstire speciala a Sfantului Arhanghel Mihail In Grecia, prin Icoane facatoare de minuni si pelerinaje pe jos, 8 noiembrie

In multe locuri ale Greciei se acorda o cinstire speciala Sfantului Arhanghel Mihail, manifestata prin pelerinaje pe jos la bisericile cu Icoane facatoare de minuni ale Arhanghelului. De fapt, aceste Icoane sunt locuri de prezenta, de multe ori chiar vizibila, a Arhistrategului Mihail.


Pe insula greceasca Lesbos – Marea Egee, In orasul Mandamados, exista o veche manastire din sec. XV, Inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, cu o Icoana facatoare de minuni a sa. Nu e o Icoana obisnuita, ci e facuta din pamant Imbibat cu sangele calugarilor martirizati de turci. Un singur calugar a scapat atunci si aceluia i-a aparut Arhanghelul In vis, poruncindu-i sa faca icoana sa din pamant si sange mucenicesc. Manastirea, initial distrusa de turci, a fost recladita, si In ea s-a asezat Icoana.
Arhanghelul Mihail - Icoana din Mandamados prinzand viata

Este una din putinele Icoane In relief, inclusiv fata, dupa cum relateaza Arhimandritul Daniil Gouvalis („Minunea credintei”, 1985, traducere In lb. romana – 2000). Arhanghelul este Imbracat ca un razboinic de temut. Icoana este de mici dimensiuni si a fost realizata de un calugar, Inainte de sec. XVII. Chipul Arhanghelului se schimba, In functie de Inchinatorii care vin. Pe unii Ii Intampina cu bunavointa, cand fata lui prinde culoare, de parca ar fi viu. Pe altii, In primeste cu fata Intunecata si inspirand teama. Spre exemplu, cand insula a fost cucerita de turci, acestia nu Indrazneau sa se apropie de biserica aceasta, cu Icoana, de frica Arhanghelului.

Arhanghelul Mihail - Icoana in baso-relief din Mandamados lut amestecat cu sange de martiri

Uneori, pe fruntea Arhanghelului apar broboane de sudoare, colectate de credinciosi, spre binecuvantare. Intotdeauna, pe 8 noiembrie, fata lui pare vie. Langa icoana i se aduc periodic Incaltari de fier, care trebuie Innoite la sase luni, pentru ca se Invechesc. Se crede ca asa Arhanghelul arata ca strabate insula, In ajutor, unde este chemat.

O alta sarbatoare pe insula are loc In Duminica a doua dupa Pasti, cand se pregateste pelerinilor mancarea traditionala „cus-cus”, din carne de vita si grau. In fiecare an, se sacrifica o anumita vaca. Aceasta vine singura langa biserica si Ingenuncheaza In fata Icoanei Arhanghelului.
La sarbatoarea din 8 noiembrie are loc un pelerinaj pe jos. Se stie ca nimeni nu simte oboseala drumului.

In orice necaz, locuitorii de pe insula (eliberata de sub stapanirea turceasca pe …8 noiembrie 1912) Il cheama pe ocrotitorul lor: „Sfinte Arhanghele, miluieste-ma!”
O minune mai recenta este legata de un sofer originar din insula Lesbos, care a adormit la volan si s-a trezit cand camionul sau cadea In gol. A avut doar cateva secunde la dispozitie, sa zica „Vino, Arhanghele!”. Masina s-a facut praf, dar el si capota camionului nu au patit nimic.

Ieromonahul Atanasije Jevtic relateaza o alta minune Intamplata unui ofiter de aviatie de pe insula. El a fost trimis In Africa, sa instruiasca piloti pentru avioane cu reactie. Intr-o zi, pe cand se afla Intr-un asemenea avion cu 30 cadeti, a intrat subit Intr-un nor de furtuna. Tuna si fulgera, comunicarea cu solul se rupsese, iar combustibilul era pe terminate. Cand a fost clar ca nu mai e nimic de facut, ofiterul a Inchis ochii si, asteptand caderea, i s-a perindat Inaintea ochilor Intreaga viata de pana atunci, In cateva secunde. Dintre toate evenimentele, unul i-a aprins speranta: s-a vazut ca fiind baiat de 7 ani, mergand cu mama la manastirea Sfantului Arhanghel Mihail din Mandamados, si Inchinandu-se la Icoana Arhanghelului.

Desi pierduse controlul avionului, aflat In cadere libera, deodata a prins curaj si a Inceput sa se roage cu toata puterea. A promis: „Sfinte, daca ma ajuti, voi face un avion mic din aur, si-l voi aduce la Icoana ta”. Simtind o mare bucurie In suflet, a deschis ochii si a vazut soarele stralucind (dupa ce mai Inainte fusese Intr-un nor negru), si avionul cum ateriza SINGUR pe pista, la locul potrivit, pe cand panoul de bord indica faptul ca nu mai exista combustibil si fara sa existe un pilot automat…
De altfel, In Grecia, Arhanghelul Mihail este considerat protectorul aviatiei.

Soborul Arhanghelului Mihail – Panormiti

In golful Panormos, insula Simi (din Dodecanez), pe langa manastirea Panormiti, Inchinata Arhanghelului Mihail, exista alte opt manastiri Inchinate aceluiasi arhanghel, pentru a fi In total 9, In cinstea celor noua cete Ingeresti.
Potrivit traditiei, Icoana Sfantului Arhanghel Mihail din Panormiti a fost descoperita de o femeie credincioasa, cand sapa la radacina unui copac. Ea a dus-o acasa, dar icoana a disparut si a fost gasita In acelasi loc, ca prima data. Readucand-o acasa, icoana a disparut iarasi. Femeia a fost cuprinsa de tristete. In vis i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, care i-a precizat dorinta lui de a ramane In acel loc. Femeia a povestit acestea preotului locului, Incat pe locul descoperirii Icoanei s-a ridicat o bisericuta.

In 1806, sultanul Selim a emis un firman, la cererea Patriarhiei Ecumenice, prin care proteja manastirea Sfantului Arhanghel si bunurile sale de orice amestec strain. In biserica se pastreaza Inca Icoana facatoare de minuni a Arhanghelului Mihail, considerata comoara manastirii si a Intregii insule, la care se face pelerinaj anual de 8 noiembrie.
De Icoana sunt agatate multe bijuterii, semne de multumire pentru minunile Infaptuite. In cantecele de leagan locale, este invocat Sfantul Arhanghel, alaturi de Maica Domnului, atat de mare este evlavia localnicilor.
Se consemneaza vindecarea unui copil paralizat, prin rugaciune Inaintea Icoanei, In 1974.
Dar si vindecarea unui orb, precum si alte minuni.

Soborul Sfantului Arhanghel Mihail Rukoniotis

Se sarbatoreste pe 8 noiembrie, la manastirea Sfantului Arhanghel din Simi, unde se afla o icoana de mari dimensiuni a Arhanghelului, ferecata In argint, In sec. XVIII. Ca particularitate, Icoana are o stea cu pietre pretioase, pe fruntea Arhanghelului, neIntalnit In nicio alta icoana ortodoxa.

Alte sarbatoriri ale Sfantului Arhanghel Mihail se tin la bisericuta cu hramul sau din Avlakioti, la biserica din suburbia Pedi, la biserica din Kaillioti – Tsagris, la biserica Kurkuniotis si la biserica de pe muntele Kokkimidis, toate pe insula Simi (Symi).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.