Punerea in racla a Braului Maicii Domnului, 31 august

Punerea In racla a Braului Maicii Domnului, 31 august

In aceasta luna, In ziua a treizeci si una, se face pomenirea punerii In sfanta racla a Cinstitului brau al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei, In cinstita ei casa, care este In Halcopratia, unde a fost adus de la episcopia Zilas, In zilele Imparatului Iustinian. In acelasi timp se face aducere aminte si despre minunea ce s-a intamplat prin punerea Cinstitului brau deasupra Imparatesei Zoe, sotia Imparatului Leon cel Intelept.

©Redactare: Lacasuri Ortodoxe


Imparatul Arcadie, feciorul lui Teodosie cel Mare, scotand cinstitul brau al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei din Ierusalim, caci acolo era pastrat cu cinstita ei haina pana In acea vreme de o femeie fecioara, l-a adus In Constantinopol, si l-a pus Intr-un sicriu luminat, pe care l-a numit si sfanta racla.

Deci, trecand 410 ani, a deschis acea sfanta racla Imparatul Leon cel Intelept, pentru femeia sa Zoe, care era chinuita de duh necurat, si care vazuse si dumnezeiasca vedenie; ca de s-ar pune peste dansa cinstitul brau, s-ar lecui.

Si s-a aflat cinstitul brau stralucind ca si cum ar fi fost tesut atunci nou, avand o pecete tiparita In aur; si hartie Codicel lipita, care arata cu numarul, vremea, indictionul si ziua In care fusese adus sfantul brau In Constantinopol si cum a fost pus de mainile Imparatului Arcadie In racla, pecetluita fiind de dansul.

Acest brau sarutandu-l Imparatul, si Intinzandu-l peste Imparateasa cu mana patriarhului ce era atunci, o, minune, Indata s-a mantuit de boala Imparateasa, si toti slavind pe Mantuitorul Hristos si dand laude de multumire Preacuratei Maicii Lui, l-au pus iarasi In acea racla unde era mai Inainte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.