Publicat pe 28.07.2010

29 iulie: Aducerea In pelerinaj a Icoanei Velikoretski, a Sfantului Ierarh Nicolae de la Viatka la Velikoretski

 

 

Unele sinaxare ortodoxe slave mentioneaza In ziua de 29 iulie: „Nasterea Sfantului Nicolae al Mirelor Lichiei”, eveniment neIntalnit In calendarul ortodox romanesc.

 

Cercetand datele strict istorice referitoare la nasterea Sfantului Nicolae, facatorul de minuni din Mira Lichiei, remarcam cateva datari in anul 270, sau „spre 280”, iar prima mentiune scrisa despre Sfantul Nicolae este cea din „Martirologiul roman”, in care se aminteste una din minunile sale, fara indicarea datei precise a nasterii acestuia.

 

©Un articol realizat si redactat: Carmen-Ana Ion – pentru Lacasuri Ortodoxe®

 

Cu atat mai putin insa este cunoscut In Romania cel de-al doilea eveniment legat de Sfantul Nicolae, in jurul datei de 29 iulie: „Aducerea In pelerinaj a Icoanei Velikoretski, a Sfantului Ierarh Nicolae de la Viatka la Velikoretski”.

 

Viatka este un oras din Rusia, care a luat insa, in 1934, numele de „Kirov”, aflat pe malurile raului Viatka, numit si el la origini „Klinov”, iar Velikoretskii este un sat aflat la 180 km de Viatka.

 

Pelerinajul, anual, In cinstea Icoanei facatoare de minuni „Velikoretski” a devenit traditional inca din sec. XIV. El se datoreaza unei dorinte "rostita" de Sfantul Nicolae, prin care se cerea a fi adusa Icoana sa, anual, In satul in care ea fusese descoperita (intr-un pin), de un taran.

 

Sfantul si-a exprimat dorinta astfel: Icoana nu putea fi mutata din loc, asa incat cei ce doreau sa o duca la Viatka au fost nevoiti sa promita cu voce tare ca o vor intoarce anual „acasa”.

 

Numarul pelerinilor a scazut, insa, dramatic In perioada comunista, dar astazi este In continua crestere, de la circa 3.000 la 20.000 de credinciosi.

 

Lungimea drumului este de 180 de km, prin paduri, campuri si mlastini, pe un drum de tara, care se parcurge In cel putin cinci zile.

 

La fiecare 2 ore se face popas, cu rugaciune la Icoana si aproximativ jumatate de ora de odihna. Se merge continuu pana la 9 seara, iar peste noapte pelerinii de toate varstele dorm In scoli si In casele localnicilor din satele Intalnite in cale. Cei mai multi Insa raman sub cerul liber. Pelerinii rusi poarta In maini steaguri cu icoane, cruci si iconite simple atarnate pe piept.

 

Fiecare crestin ortodox rus Isi doreste sa participe la acest pelerinaj cel putin o data In viata, fiind considerat atat un eveniment de suflet, cat si unul de traditie profunda. In multimea pelerinilor pot fi vazuti multi tineri si copii.

 

Icoana „Velikoretski” este purtata de preoti si de diaconi, pe tot parcursul intre Kirov si Velikoretski, unde se savarseste o slujba In cinstea Sfantului Nicolae.

 

 

Icoana, facatoare de minuni, Il are In centru pe Sfantul Nicolae, cu Evanghelia In mana, binecuvantand. Pe margine sunt reprezentate scene din viata Sfantului: trimiterea sa la Invatatura; aparitia Sfantului Nicolae inaintea eparhului Evlavius; salvarea tanarului Demetrius de la Inec; sfintirea bisericii Sfantului Simeon; salvarea corabierilor de la Inec; anularea executiei celor trei barbati; Intoarcerea minunata a fiului luat prizonier; Inmormantarea Sfantului Nicolae.

 

O copie a acestei Icoane a fost comandata de tarul Ivan IV cel Groaznic, pentru Manastirea Ipatiev, unde monahii aveau sa se roage pentru sufletul fiului sau.

 

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.