ALBUM FOTO: Procesiune in Bulgaria, cu Moastele Sfantului Nicolae din Sofia (17 mai)

Sfantul Mare Mucenic Nicolae din Sofia, Bulgaria, 17 mai

Intre Sfintii bulgari, trei martiri se remarca, care au patimit din pricina refuzului trecerii la Islam: Sfantul Mare Mucenic Nicolae cel Nou din Sofia, cizmarul (1555), Sfantul George cel Nou din Sofia, aurarul, si Sfantul Gheorghe cel Nou.


Sfantul Nicolae s-a nascut In Sofia Janina (azi In Grecia), din parinti crestini, Martin si Eufrosina, fiind cizmar si comerciant cu renume. El a fost nevoit sa paraseasca orasul natal, Intrucat fusese luat In vizor de autoritatile turce.

Ajuns In Sofia – Bulgaria, a dezvoltat si aici o afacere, iar profitul era folosit pentru a ajuta pe crestinii saraci sau aflati in captivitate. El si-a Intemeiat o familie In marele oras. De mai multe ori, personalitati turce din Bulgaria l-au invitat sa treaca la Islam, apreciindu-l pentru modul In care Isi facea meseria. De aceea Nicolae a fugit din nou, de data aceasta In Romania. Dorul de familie l-a facut sa se reIntoarca insa In Sofia.

Turcii Il urmareau si se hotarasera ca de data aceasta sa nu-l mai scape. Cum s-a Intors, l-au invitat la masa, i-au pus substante cu efect de somnifer In ceasca de serbet servita si, In somn, i-au efectuat circumcizia dupa ritualul musulman.

Cand Nicolae s-a trezit, a aflat ce i s-a facut si s-a scandalizat. Intristat profund, s-a Inchis In casa, de unde a refuzat sa iasa tot anul. In ziua de Inaltarea Domnului a fost chemat sa mearga la moschee. Nicolae a marturisit atunci ca nimic nu poate sa-l schimbe din credinta crestina a parintilor lui si a refuzat sa mearga. Atunci, a fost arestat si torturat crunt.

Multi musulmani, care Il cunosteau, s-au aratat extrem de nemultumiti de hotararea lui si au cerut moartea Sfantului. Chiar In instanta, a fost lovit In zona capului cu un lemn de catre un turc, fiindu-i rupt maxilarul si avand ochiul drept iesit din orbite. In noaptea urmatoare, a fost vindecat complet de Hristos In Inchisoare. Cei care-l vazusera vatamat au fost uimiti, Insa niciun musulman nu s-a linistit In privinta lui.

Desi la ultima audiere judecatorul l-a declarat nevinovat, multimea fanatica nu s-a supus sentintei. Nicolae e fost scos din oras si condamnat la moarte, la locul numit „Trei fantani” (Iuci Bunar), In ziua de 17 mai 1555.

Trupul lui mort a fost incinerat si cenusa aruncata In cele patru vanturi. Totusi, s-au pastrat din sfintele moaste un fragment din osul parietal si cateva alte parti carbonizate, gasite ulterior In scrumul ramas pe locul rugului. La 300 de ani dupa moartea sa, pe locul martiriului s-a ridicat biserica Sfantului Nicolae din Sofia, unde s-au asezat, In racla, si osemintele.

Cel care s-a Ingrijit de sfintele moaste si de scrierea vietii Sfantului Nicolae din Sofia a fost gramaticul Matei, contemporan cu Sfantul. Manuscrisul lui Matei, cu detalii despre martiriul Sfantului Nicolae, se pastreaza In biblioteca dedicata Sfantului Mucenic Nicolae cel Nou, din Sofia.

Racla cu moastele, din biserica Inchinata Sfantului, a fost furata In jurul anilor 1970, si s-a pastrat doar o mica parte din sfintele moaste, cea care fusese anterior donata bisericii Sfanta Sofia din capitala, si care se scot In procesiune la 16 si 17 mai si la mari sarbatori. Pe vremea cand traia Sfantul Nicolae, Sofia purta numele de Sredet.

Procesiunea actuala, cu moastele Sfantului Nicolae din Sofia

In ajunul sarbatoririi Sfantului Nicolae din Sofia, 16 mai 2010, s-a slujit In sobor Vecernia cu Litie In biserica cu hramul Sfantului, din capitala bulgara, de la locul martirizarii Sfantului Nicolae. Moastele Sfantului au fost purtate In procesiune, In prezenta PS Znepolski Ioan, a arhimandritului Grigorie si a arhimandritului Teofan. In predica tinuta, PS Ioan a Indemnat pe credinciosii bulgari la rememorarea jertfei martirilor, care stralucesc astazi prin sangele varsat.

©Un articol: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.