Sfantul Isidor Tverdislov, cel nebun pentru Hristos, facatorul de minuni din Rostov, 14 mai
Defaimat fiind, mangaia prin cuvant si faceri de minuni
Initial catolic, provenind dintr-o familie bogata din Germania, Isidor s-a remarcat de mic prin dispozitia Intelegatoare fata de semeni. Nu se supara niciodata pe cineva si se gandea neIncetat la Imparatia cerurilor. ?i-a parasit casa parinteasca, dupa ce si-a Impartit averea la saraci, si a ales o viata de „fugar”, calatorind In loc In loc, In diferite tari si orase.
Nu se stie momentul si modul In care a trecut de la catolicism la ortodoxie, ci doar ca a facut acest lucru. In cele din urma s-a stabilit In Rusia, la Rostov. Vietuia Intr-o coliba din lemn construita de el, suportand saracia, frigul, ploaia, zapada, dispretul semenilor, cu seninatate nestirbita.
A urmat astfel calea nebuniei pentru Hristos, descrisa si de Sfantul Apostol Pavel:
„Noi suntem nebuni pentru Hristos, dar voi, Intelepti Intru Hristos; noi suntem slabi, dar voi, tari; voi sunteti tinuti In slava, dar noi In necinste! Noi pana-n ceasul de acum flamanzim si Insetam, suntem goi si suntem palmuiti si pribegim si ne ostenim lucrand cu mainile noastre. Ocarati fiind, binecuvantam; prigoniti fiind, rabdam; defaimati fiind, mangaiem. Ca gunoiul lumii am ajuns, lepadatura tuturor pan-acum.” (I Corinteni 4, 10-13)
Sfantul Isidor si-a petrecut timpul vietii acesteia In rugaciune neIncetata, fara a-si permite odihna sau somn Indestulat. Noaptea priveghea, daruindu-se trup si suflet lui Dumnezeu.
Ziua, binecuvantatul mergea In jurul orasului, purtandu-se ca un nebun. Totusi, stia sa dea sfat bun si sa sara In ajutor, la timp, tuturor. Rabdator precum Iov, se purta cu Intelegere, cu inima curata si veghetoare, plina de iubire adevarata pentru toti, si cu credinta nestirbita. In timpul vietii a primit darul facerii de minuni.
A trecut la cele vesnice In 1474 si nu a stiut nimeni ca a murit, pana cand nu s-a simtit un miros deosebit de placut venind dinspre coliba lui, de la sfintele moaste. Pe locul mormantului sau din Rostov s-a construit Biserica Inaltarea Domnului, moastele fiind pastrate Intr-o cripta, facatoare de minuni.
Sfantul Isidor e singurul numit „cel statornic In cuvantari”, el fiind Intotdeauna la fel de generos, Intelegator, bun sfatuitor, iubitor cu toti, indiferent daca era apreciat sau nu de ei. Acest lucru a fost precizat de Bulgakov, Intr-o carte din 1900, „Nastolnaia Kniga”.
Sfantul Isidor Tverdislov este pomenit In sinaxarele ruse la 14 mai.
Din minunile si profetiile Sfantului Isidor cel nebun pentru Hristos
Se cunosc cel putin doua minuni ale acestui Sfant: prima dintre ele Il aseamana pe Isidor Sfantului Nicolae. O corabie prinsa In furtuna risca sa naufragieze. Atunci pasagerii au tras la sorti, convinsi ca necazul se datoreaza unuia dintre ei, care L-a suparat pe Dumnezeu. Sortii l-au desemnat pe un negustor din Rostov, care a fost abandonat pe mare, pe o scandura. Acesta deznadajdui, plutind In deriva, Insa deodata a aparut langa el Sfantul Isidor, care l-a readus pe puntea corabiei. Iar aceasta nu s-a mai scufundat.
Alta data, la nunta printului Sava Obolensky, Sfantul a intrat brusc In palat si a asezat pe capul mirelui o coroana de flori, zicand: „Iata mitra ta episcopala!” Profetia s-a adeverit In scurta vreme, cand sotia printului a murit la nasterea primului copil, iar printul vaduv s-a calugarit cu numele de Ioasaf, dupa care a fost sfintit ca episcop de Rostov, In 1481.