Sfanta Mare Mucenita Irina, 5 mai

Sfanta Mare Mucenita Irina, 5 mai

O tanara cu har de Apostol

Aceasta Sfanta a trait In sec. I, avand pana la botez numele de Penelopa („cea alba, stralucitoare”). Era fiica guvernatorului pagan Licinius, al cetatii Migdonia din Macedonia. Ca si alte Sfinte (spre exemplu Varvara), frumoasa Irina a fost izolata pana la varsta casatoriei, Intr-un turn-palat, Impreuna cu doica, 12 servitoare si cu Ingaduirea unui profesor, Apelian, ce venea zilnic sa-i asigure o educatie aleasa In stiintele vremii.


Licinius nu stia ca Apelian este crestin, iar prima Invatatura pe care i-a dat-o fiicei sale, urmata de celelalte, obisnuite, a fost despre Mantuitorul Hristos.
La varsta adolescentei, Dumnezeu Insusi a instruit-o pe Irina, despre cele ce aveau sa i se Intample. Tatal nu a putut Impiedica acest fel minunat de instruire, care s-a facut… pe fereastra. La fata au intrat trei pasari: o porumbita cu o ramura de maslin, un vultur cu o cununita de flori si un corb, care a adus un sarpe.

Dascalul Apelian i-a explicat tinerei Irina ca este vorba de urmatoarele:
– porumbita arata Insusirile ei, smerenia, milostenia si curatia inimii;
– ramura de maslin indica harul divin, daruit prin Botez;
– vulturul e simbol al Inaltarii sale spirituale;
– coroana de flori – semn al victoriei care o asteapta;
– corbul si sarpele arata ca diavolul va Incerca sa o doboare, prin suferinte si persecutii.

Dupa aceste explicatii, Penelopa s-a botezat prin mainile Sfantului apostol Timotei, ucenic al Sfantului Apostol Pavel, primind numele de Irina („pace”). Apoi ea le-a vorbit parintilor de Hristos si a refuzat casatoria. Mama ei s-a bucurat, dar tatal ei a fost cuprins de manie si a hotarat pedepsirea fetei Indaratnice.

El a aruncat-o sub picioarele cailor neImblanziti, care s-au linistit imediat, dar l-au lovit In schimb pe tatal Irinei, smulgandu-i bratul drept si calcandu-l In picioare. La rugaciunea Irinei, tatal s-a vindecat complet (potrivit altor versiuni, el ar fi murit de tot, iar fata l-a Inviat, ceea ce nu este exclus) si a crezut In Hristos Impreuna cu multi dintre slujitori si localnici (spre 3000 de persoane). El chiar a demisionat din functia de guvernator si s-a retras, spre meditatie si rugaciune, chiar In turnul – palat unde locuise fiica sa.

Noul guvernator a aflat ca Irina predica Intre pagani si s-a suparat. A aruncat-o Intr-o groapa plina de serpi si vipere, pentru zece zile, unde a fost ocrotita si hranita de Inger. A vrut sa o taie cu sabii, care s-au rupt singure, iar cei prezenti s-au convertit aproape toti, rasculandu-se si gonindu-l pe guvernator. Aproximativ 10000 pagani s-au convertit vazand-o pe Irina nevatamata In chinuri. A fost persecutata si In orasul Calliopolis, unde guvernatorul a crezut In Hristos vazand ca Mucenita este neatinsa In torturi. Irina a continuat opera sa apostolica In mai multe orase din Macedonia, precum Constantinos, Mesembros, fiind Insotita de multe ori, se pare, chiar de apostolul Timotei, care Ii boteza pe cei convertiti la auzul predicilor ei si la vederea minunilor ei.

Inaintea sfarsitului a fost Instiintata ca va trece la Domnul. Ea s-a retras Intr-o pestera din zona Efesului, iar dupa patru zile, cand crestinii au deschis pestera, nu au mai gasit trupul Sfintei.
Viata ei a fost scrisa chiar de dascalul ei, Apelian, care a Insotit-o In timpul predicarii.
Sfanta Irina este ocrotitoare a casatoriilor si ajutatoare a celor care vor sa se casatoreasca, alaturi de Sfantul Apostol Simon Zilotul si de alti Sfinti.

In Grecia, este cinstita si drept patroana a politistilor.
Alte surse precizeaza ca Sfanta a trait de fapt In sec. IV si o numesc „Sfanta Irina a Tesalonicului”. Acestea evident ca nu pomenesc nimic de Sfantul apostol Timotei, dar toate mentioneaza ca mii de pagani au venit la credinta crestina, prin minunile tinerei fecioare. Cert este ca Sfanta Mare Mucenita Irina s-a aratat In sec. XIX Sfantului Serafim de Sarov, Impreuna cu alte 11 Mucenite.
Sfanta Irina este patroana insulei Thera din Marea Egee, care, din acest motiv, este supranumita „Santorini” (Sfanta – Irina). Pe insula, In fiecare an, la 5 mai, are loc si un festival, In cinstea Sfintei. ?i In alte orase ale lumii se organizeaza serbari ortodoxe de Sfanta Irina, Marea Mucenita.

Redactor: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.