Sfanta Noua Mucenita Arghira, 30 aprilie – ocrotitoarea croitoreselor

Sfanta Noua Mucenita Arghira, 30 aprilie
O alta forma de zavorare si mucenicie

In catapeteasma bisericii Sfintei Mucenite Parascheva-Prikidion din Haskoy – Istanbul se afla Incadrata o Icoana facatoare de minuni a Sfintei Neomartire Arghira din Prussa (Bitinia), care a trait Intre anii 1688-1725. Icoana strajuieste racla din marmura In care se pastreaza o parte din Sfintele moaste ale Mucenitei Arghira, cunoscuta drept ocrotitoarea femeilor si In special a croitoreselor.


Sfanta Arghira este sarbatorita la 30 aprilie, data la care a trecut la cele vesnice, In Inchisoarea din Haskoy.

De foarte tanara, Arghira s-a casatorit cu cel pe care Il iubea. Intemeiasera astfel o familie crestina, In Prussa, locuind Intr-un cartier populat majoritar de musulmani. Dar Indata dupa „luna de miere” a fost abordata de un turc din vecinatate, spre adulter si trecere la Islam. Frumoasa Arghira a respins provocarea, fapt care l-a scos din minti pe turc. Indata el s-a prezentat In fata justitiei locale, cu martori mincinosi, acuzand-o pe tanara sotie ca a fost de acord cu trecerea la Islam, dupa care a retractat.

Conform legilor Sharia, o persoana care Isi exprima dorinta de a deveni musulman trebuie sa treaca la Islam; daca se razgandeste sau retracteaza, va fi pedepsita: daca e barbat, pedeapsa e moartea; daca e femeie, Inchisoare pe viata. Judecatorul a considerat ca turcul are dreptate, iar Arghira a fost Inchisa. Sotul ei, afland de toate cele Intamplate, nu s-a Indoit nicio clipa de credinta sotiei lui (fata de Dumnezeu si fata de el, ca fidelitate), si a facut apel In numele ei, la curtea judiciara din Constantinopol (Istanbul), sperand la o alta decizie.

Prezenta martorilor mincinosi a determinat Insa ca si judecatorul de acolo sa dea aceeasi sentinta: a fost biciuita si Inchisa pe viata, desi Arghira a marturisit ca Intotdeauna a fost crestina si ca pentru nimic In lume nu s-ar lepada, fie si pentru o secunda sau In gluma – cum sugerase turcul – de Hristos.

Timp de aproximativ 17 ani, Sfanta Arghira a fost interogata sistematic, batuta, insultata si chinuita In diverse feluri la Inchisoare, chiar si de catre detinutele musulmane de acolo, din senin. Ea avea oricand alternativa eliberarii, daca accepta Islamul, lucru pe care l-a refuzat constant.

Mai mult, un credincios, Manolis Kurtzibasis, ar fi putut obtine eliberarea ei chiar si fara lepadarea de credinta, numai ca Sfanta l-a oprit! Motivul invocat a fost ca e o prea mare cinste pentru ea si o prea mare odihna sa patimeasca pentru Hristos. Cele cateva crestine din Inchisoare au marturisit ulterior ca Sfanta postea si era Intotdeauna cu inima buna, bucuroasa, plina de dragostea lui Hristos.

Dupa moartea ei, trupul a fost gasit neputrezit, la deshumare, si frumos mirositor. Sfintele ei moaste au fost aduse In biserica Sfanta Parascheva din Constantinopol, cu binecuvantarea patriarhului Paisie II. Viata Sfintei Arghira a fost publicata pentru prima data, cu acatist, In 1912.

Sfanta este cinstita In randul Mucenicilor si Taumaturgilor, prin patimire si prin minunile revarsate de la sfintele moaste si de la Icoana – pazitoare a lor.

©cercetare : Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.