Sfanta Tamara a Georgiei (1 mai si Duminica Mironositelor)

Sfanta regina Tamara a Georgiei

Regina cu credinta de mironosita

Sfanta regina Tamara a Georgiei este sarbatorita In primul rand la 1 mai. O alta zi de cinstire este si la Duminica Mironositelor, cu care ea s-a asemanat prin dragostea netarmuita fata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Si Inca, regina a reusit sa imprime dragostea ei unui popor Intreg, celui georgian.


Tamara a Impartit tronul cu tatal sau, George al III-lea (1155-1184), chiar de la varsta de 12 ani. Curtea regala nu s-a Impotrivit acestui fapt, iar dupa moartea tatalui ei, a ramas sa conduca singura. De aceea, georgienii Ii spun „regele Tamara”, caci nu a avut frate, deci nu a existat mostenitor de sex masculin al tronului.

Chiar de la Intronizare, tanara regina a chemat Inaltul cler, in ideea colaborarii si conlucrarii:

„Impreuna vom avea grija de sufletele pe care Domnul ni le-a Incredintat, Impreuna vom Implini legea Domnului”, cerand ca sa i se atraga atentia, dupa dreptate, daca se abate ea Insasi de la legea evangheliei. „Nici bogatia nobililor, nici saracia maselor sa nu va Impiedice In judecata dreapta”, a cerut ea fetelor bisericesti.

„Daca pacatuiesc, sa fiu Indrumata, fiindca daca am primit coroana regala, acesta este doar un semn al slujirii lui Dumnezeu”.

Primul sot al Tamarei a fost propus de curtea regala, In persoana lui Iuri, fiul printului Andrei Bogoliubsky de Vladimir – Suzdal, zis si „George Rusul”. El era un razboinic curajos, dar un sot infidel, Inclinat spre alcoolism si alte patimi. In cele din urma, cu acceptul curtii si al bisericii, Tamara a divortat de acesta, care a fost izgonit din Georgia, Incarcat totusi de daruri scumpe. Mai apoi, Tamara cea preafrumoasa a fost ceruta din nou In casatorie, de mai multi domnitori din Orientul Mijlociu. Initial, ea i-a refuzat pe toti, dar la insistenta curtii, care se Ingrijora de continuitatea dinastica, a acceptat recasatorirea, cu conditia ca sotul sa fie ales de ea si de persoana ei de Incredere, sora tatalui ei (matusa Rusudan). A fost ales un fiu de rege ossetian, David-Soslan Bagrationi.

Credinta reginei a fost pusa la Incercare In diverse randuri, mai ales cand poporul georgian se afla sub amenintarea cotropirii turce. In 1195 s-a pornit o campanie militara musulmana Impotriva Georgiei, sub conducerea lui Atabeg Abu Bakr din Azerbaijan. Ca o pregatire absolut necesara Inaintea bataliei, regina a propus soldatilor, alaturi de mitropolitul Anton de Chqondidi, priveghere de toata noaptea, participare la Sfintele Liturghii cateva zile la rand, dar si milostenii catre saraci. Inaintea confruntarii, regina a tinut o cuvantare soldatilor, Intarindu-i prin elanul inimii ei:

„Fratii mei, nu lasati inimile voastre sa tremure In fata abundentei dusmanilor, pentru ca Dumnezeu este cu noi… Incredeti-va numai In Dumnezeu, Intoarceti-va inimile catre El Intru dreptate si tineti nadejdea voatra In Crucea Domnului si In Maica Domnului!”

Dupa care, soldatii au plecat la lupta, iar regina Tamara, desculta, a urcat la biserica Metekhi (Tbilisi), unde s-a rugat Inaintea Icoanei Maicii Domnului si nu s-a oprit pana cand nu a fost vestita ca batalia de la Shamkori s-a finalizat cu victoria indiscutabila a armatei georgiene.
Au urmat alte si alte victorii, In luptele contra turcilor. Concomitent, regina construia biserici si manastiri sau le ajuta prin donatii (atat lacasuri ortodoxe din Georgia – precum cele din Pitareti, Kvabtakhevi, Betania, cat si din Palestina, Cipru, la Muntele Sinai, la Muntii Negri, In Grecia, la Muntele Athos, In Petritsoni – Bulgaria, Macedonia, Tracia, Romania, Isauria si In Constantinopol).

In fata numerosilor si puternicilor turci, georgienii rezistau prin credinta inspirata de regina lor. Georgia a devenit In scurt timp o pavaza a Transcaucazului In fata pericolului islamic. Sultanul Rukn al-Din a Incercat sa obtina controlul puterii In zona si a declansat un atac fara precedent al Georgiei, In anul 1203, cu o armata ce parea invincibila. Sigur de victorie, sultanul si-a stabilit tabara langa Basiani si a trimis un ambasador catre regina, cerandu-i sa se predea fara lupta. Promisiunile erau ca o va lua In casatorie, daca va trece la Islam; iar daca nu, o va numara Intre concubinele sale. Propunerea i-a scandalizat pe curteni, iar unul dintre ei pur si simplu l-a pocnit pe ambasador, lasandu-l lesinat.

Sfanta Regina Tamara Insa a oferit multe daruri ambasadorului, pe langa o scrisoare de raspuns. „Propunerea ta tine cont de bogatie si de armate, dar nu si de judecata divina, In timp ce eu ma Incred nu In armata sau In alt lucru lumesc, ci In mana dreapta a Dumnezeului Celui Atotputernic si In ajutorul nemarginit al Crucii, pe care tu o blestemi. Voia Domnului – si nu a noastra – se va Implini, iar judecata Domnului – si nu a noastra – va domni!”
Din nou, desculta, regina s-a rugat pentru victorie Inaintea unei Icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului, de la Vardzia, iar imposibilul s-a Indeplinit. Turcii au fost izgoniti si Intreaga lume crestina s-a bucurat. De altfel, In timpul reginei, la Vardzia s-a construit un adevarat „oras monahal”, sapat In stanca, iar spre sfarsitul vietii, Tamara s-a retras aici, Intr-o chilie care comunica printr-o ferestruica, cu biserica. Asadar, si la Sfanta Liturghie, Tamara ramanea tot In chilia sa. In chilie, postea aspru, dormea pe pat de piatra si canta rugaciuni, desculta.

Se mai spune despre Sfanta regina Tamara ca ziua se prezenta la toate Indatoririle, cu toata cinstea si stralucirea cuvenite, straduindu-se sa rezolve toate problemele cu Intelepciune, iar noaptea, nestiuta de nimeni, se ruga cu lacrimi, priveghind – pentru Intarirea Bisericii si a neamului. Tot In ascuns, cosea si broda pentru a putea darui saracilor lucruri facute de mana ei. Iar odata, atipind cu lucrul In maini, Tamara a avut o viziune: Intr-un palat, un tron plin de pietre scumpe, gol. Ea a vrut sa se aseze, dar un batran cu chip stralucitor a oprit-o. „Acest tron nu este pentru tine, ci pentru slujnica ta, care a cusut vesminte pentru 12 preoti, cu mainile ei.”, i-a spus batranul, care a disparut. Trezindu-se, regina Insasi a cusut vesminte pentru 12 preoti, plina de ravna de la cele aflate.

Alta data, regina se pregatea sa participe la o Sfanta Liturghie, la Gelati, si-si aranja centura Impodobita cu rubine. I s-a spus atunci ca langa manastirea Gelati se afla un cersetor, iar ea s-a grabit sa-i daruiasca ceva. Insa nu l-a mai gasit. Intristata, regina s-a Invinuit, ca din cauza Impodobirii, nu a reusit sa ajute la timp, si a donat centura ei la Icoana Maicii Domnului Gelati.
Domnia Inteleapta a Tamarei a determinat Indragirea ei de catre Intreaga natiune georgiana. Aceasta s-a vazut si atunci cand regina s-a Imbolnavit, iar Intreg poporul s-a Ingrijorat si s-a rugat pentru ea. Sfanta Tamara a cunoscut cand i se apropie sfarsitul si mai Inainte de trecere s-a rugat la Icoana Mantuitorului (…1212).

Locul de Inmormantare al reginei a ramas necunoscut pana astazi. Unele surse indica manastirea Gelati, Intre mormintele dinastiei Bagrationi, dar altii spun ca moastele sale s-ar afla pastrate la manastirea Sfanta Cruce din Ierusalim. Totusi, se pastreaza la Muzeul de Arta al Georgiei, din Tbilisi, o cruce purtata pe piept de regina, din aur, smaralde, rubine si perle, de 7 / 4 cm.
Regina Tamara a abolit pedeapsa cu moartea si orice forma de tortura fizica. Ea este considerata si protectoarea artei si a literaturii, care au luat amploare In timpul ei, In Georgia.

Iar regina, desculta, s-a rugat la Icoana Maicii Domnului, pana cand un mesager i-a vestit victoria…

©Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.