Sfintii Rafael preotul, Nicolae diaconul si copila Irina, marti in Saptamana Luminata si la 9 aprilie

Sfintii Rafael preotul, Nicolae diaconul si copila Irina, marti in Saptamana Luminata si la 9 aprilie

De circa 500 ani, populatia din Lesbos efectua un pelerinaj anual la ruinele manastirii de langa satul Therma – insula Mytilene, a treia zi de Pasti… fara sa mai stie de ce. Intreband cativa batrani abia mai aflai ceva, ca o legenda, despre existenta unei manastiri stravechi, distrusa de turci, si despre martirizarea unor calugari, intr-o zi de marti, a Saptamanii Luminate din timpuri de demult.


Cine erau acei sfinti, pastrati In memoria colectiva ca mucenici, fara a li se sti Insa numele ori vreun detaliu despre viata lor?
Primul Sfant descoperit langa ruine, prin osemintele sale, a fost Sfantul Rafael ieromonahul. S-a Intamplat In 1959. Angelos Rallis se hotarase sa ridice o bisericuta langa ruinele manastirii Thermei. Sfantul Rafael Incepuse deja sa se arate, viu, unor crestini din zona. O femeie Ii povestise sotului ca a vazut un ieromonah strain, Inalt si impozant, la noua constructie. Acesta, un muncitor ateu, o luase In ras si o umilise. Tocmai el a fost cel care a descoperit sfintele oseminte, In ziua de 3 iulie 1959, pe cand sapa. Desi a realizat ca nu sunt niste oseminte oarecare, barbatul le-a lasat neglijent sub un copac, fara sa-i pese prea mult. Indata a fost pedepsit si nu a mai putut lucra cu mainile pana cand nu si-a facut semnul Sfintei Cruci – trecusera 27 de ani de cand nu mai facuse acest gest, desi era crestin-ortodox prin botez. Sfantul Rafael i s-a aratat si lui, asa cum i se aratase si sotiei sale, iar omul a devenit un marturisitor al cuvantului lui Dumnezeu In zona, de nerecunoscut pentru rude si tovarasi.

A urmat o serie de aparitii ale Sfantului Rafael, In vis si In stare de veghe, catre foarte multe persoane. Toti puteau descrie acelasi lucru: ca Sfantul este Inalt, de varsta mijlocie, purtand barba, cu parul negru-gri, si cu fata expresiva, plina de har. S-a aratat unor varstnici, unor adulti, dar si unor copii. Unora le vorbea, povestindu-le despre martiriul sau si al Insotitorilor sai. Vederea sa nu producea spaima, ci uimire si bucurie, cu constiinta ca este un Sfant al lui Dumnezeu, care le indica adevarul si care Ii poate ajuta. Cei care l-au vazut si-au schimbat viata si si-au desavarsit credinta.

Cei carora le-a vorbit marturisesc acelasi lucru: ca Sfantul le-a zis numele sau, felul In care a vietuit si a patimit, cu detalii foarte exacte, si ca este momentul ca el si alti Sfinti Mucenici de la Therma sa fie cinstiti cum se cuvine, cu data de pomenire (In primul rand marti, In Saptamana Luminata), cu icoane, cu chemarea lor In ajutor, Intrucat ei vor mijloci pentru mantuirea multora. Uneori Sfantul Rafael s-a aratat singur, alteori cu Maica Domnului si Sfanta Parascheva, iar In alte randuri cu alti Sfinti Mucenici.

Sfantul Rafael a vietuit In sec. XV. Originar din insula Itaca, el purta numele de George la botez, primind o educatie aleasa. A fost calugarit cu numele de Rafael, hirotonit preot, a devenit arhimandrit si protosinghel. Patriarhatul Ecumenic l-a trimis In misiune In Franta, mai exact In orasul Morlaix. Aici s-a Imprietenit cu diaconul Nicolae, de care nu s-a mai despartit. In 1453, la caderea Constantinopolului, ei s-au refugiat In Macedonia, iar cand turcii au invadat Tracia (1454) s-au Imbarcat spre Mytilene (Lesbos) si s-au stabilit la Therma, In manastirea Maicii Domnului (unde s-au descoperit ulterior sfintele lor moaste). In Sfanta si Marea Joi din 1463 turcii au Inconjurat manastirea si l-au prins pe ieromonahul Rafael, torturandu-l.

In noaptea de Pasti, spre Martea Luminata, In data de 9 aprilie, turcii l-au tarat pe ieromonah de barba pe colina, l-au spanzurat de un copac, l-au Impuns cu sulitele si i-au retezat maxilarul. Osemintele gasite de muncitor se prezentau fara maxilar, iar In urma unei alte aparitii a Sfantului s-a indicat locul maxilarului taiat, Ingropat In pamant la o oarecare distanta de restul trupului.

A Inceput sa se arate insa, mai apoi, si un alt Sfant, Nicolae diaconul, prietenul Sfantului Rafael. El a descoperit mai multor persoane unde se afla mormantul sau. Sapaturile s-au facut cu unele ezitari ale celor In cauza, care se temeau ca viziunile lor sa nu fie luate In ras de restul oamenilor si… nefondate. Dar la 13 iunie 1960 s-au gasit si moastele Sfantului Nicolae. El fusese torturat Impreuna cu Sfantul Rafael, facand stop cardiac In timpul chinurilor.

De asemenea, o fetita de 12 ani a marturisit ca i s-a aratat o Sfanta, tot fetita, In rochie lunga, galbena, cu parul blond, care spunea ca o cheama Irina. In urma revelatiilor s-a aflat ca ea fusese fiica primarului satului, tot In timpul lui Rafael si al lui Nicolae, si se refugiase cu parintii, Vasile si Maria, cu Teodor, Invatatorul satului, si cu verisoara ei, Eleni, In incinta manastirii Maicii Domnului, ca sa scape de turci. Au fost gasiti, iar Irina a fost martirizata In fata parintilor, ca ei sa divulge locul unde s-au ascuns rebelii crestini. Cum nimeni nu a tradat, toti cei prinsi au fost ucisi. Moastele Sfintei Irina s-au descoperit pe 12 mai 1961. Dar Impreuna cu moastele ei se aflau si alte ramasite, ale unor Sfinti necunoscuti.
Interesant este ca tot Sfantul Rafael a vestit despre cine era vorba: maica Olimpiada, egumena a manastirii, calugarita Eufrosina si alte monahii, martirizate cu un secol Inaintea celor trei Sfinti (la 11 mai 1235), de catre piratii turci care au descins pe insula. Sfantul ieromonah a relevat si locul unei Icoane facatoare de minuni a Mantuitorului, ca si al unui izvor tamaduitor, la care s-au petrecut mai multe vindecari.

Chiar si dupa aflarea sfintelor moaste, viziunile si comunicarea vie cu Sfintii nu au Incetat. Pe locul vechii manastiri s-a ridicat un nou lacas de cult, loc de pelerinaj actual. Minunile Sfintilor s-au consemnat In peste zece volume si s-au alcatuit multe alte lucrari despre ei, traduse si In limba romana. Iconograful Photios Kontoglou a realizat icoana lor, pe baza viziunilor diferitilor martori, iar parintele Gherasim de la Schitul Sfintei Ana – Muntele Athos a compus slujbe In cinstea lor.
Ei s-au aratat si se arata si astazi nu numai localnicilor insulei Mytilene, ci si unor persoane de pe alte continente, America sau Australia, vindecand boli incurabile, trezind constiinte Intunecate de pacat, usurand dureri si necazuri, Intarind credinta crestinilor.
Potrivit indicatiilor Sfantului Rafael, ei sunt pomeniti anual marti, In Saptamana Luminata, dar si la 9 aprilie, data martiriului lor.

© publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.