Tuesday 30 march 2010

Sfintii Ioan si Evloghie de Salosi Georgia, 1 aprilie

Sfintii Ioan si Evloghie de Salosi – Georgia, 1 aprilie
Un sfant episcop, prieten cu un sfant nebun pentru Hristos

Sfantul Ioan Savteli de Salosi, episcop de Genati – Georgia, este cunoscut ca imnograf, filozof, orator si teolog georgian de renume, care a frecventat Academia Gelati, dupa care s-a calugarit la manastirea Vardzia, dedicandu-se studiului si scrisului.


El facea parte din oamenii de Incredere ai Sfintei regine Tamara, fiind respectat pentru Intelepciunea dovedita. Nimeni nu-l cunostea Insa pe prietenul Sfantului Ioan, Sfantul Evloghie, care parea tuturor un nebun oarecare, desi era de fapt nebun pentru Hristos, Inzestrat cu darul profetiei.

In timpul bataliei de la Basiani, din jurul anului 1203, dusa Intre armata gruzina condusa sotul reginei Tamara, David Soslan, si cea mult mai numeroasa a sultanului Rukn al-Din, regina s-a retras la rugaciune, Impreuna cu multi episcopi si calugari, la manastirea Odzrkhe. Intre acestia se afla si Sfantul Ioan. La un moment dat, In cursul Sfintei Liturghii, a aparut Sfantul Evloghie, care a spulberat temerile celor ce se rugau pentru armata tarii. El a cazut In genunchi, parand a avea o viziune, si strigand:

– Slava lui Dumnezeu! Hristoase Atottiitorule! Nu va temeti de persi, ei se departeaza In liniste, caci mila Domnului a acoperit casa Tamarei!

Indata dupa aceasta, Evloghie s-a ascuns In multime, iar Ioan a dezvaluit reginei prietenia sa cu Sfantul.
– Majestatea voastra! Atotputernicul ne-a dezvaluit victoria armatei noastre, prin buzele unui nebun pentru Hristos!

Evloghie s-a Indepartat de acea multime, nedorind ca sa fie slavit, odata ce secretul vietii sale fusese cumva descoperit tuturor.
In cinstea victoriei de la Basiani, Sfantul Ioan a compus imne Nascatoarei de Dumnezeu. El este autor si al altor scrieri, celebre Intre georgieni.

Victoria de la Basiani a determinat pastrarea independentei Georgiei si statornicirea ei ca avanpost al Ortodoxiei In Orientul Mijlociu.
In sinaxarele ruse si georgiene sunt cinstiti Impreuna, atat talentatul teolog si poet, Ioan episcopul, cat si profetul ce a fugit de lume, Evloghie, cel nebun pentru Hristos, la 1 aprilie.

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.