Sfantul Shio de Mgvime – 9 februarie, 9 mai – mana transformata in cadelnita

Sfantul Shio de Mgvime, 9 februarie si 9 mai
Un alt tip de apostolat – Sfântul cu mâna transformata în cadelnita

Poate mâna omeneasca sa fie cadelnita? Da, poate, prin minune dumnezeiasca. Mai mult, poate omul întreg sa fie cadelnita, ridicând spre cer rugaciunea neîncetata, sau ca forma de marturisire a lui Dumnezeu în lume, din tainita inimii curate.


Sfantul Shio de Mgvime – mana transformata in cadelnita


Nascut în Antiohia Siriei, Sfântul Shio ajunge Apostol în Georgia. La vârsta de 20 de ani, Shio l-a cautat pe cel ce avea sa fie Sfântul Ioan (de Zedazeni), pustnicul. Dorea sa se calugareasca si sa intre sub ascultarea acestuia. La un moment dat el reuseste sa transmita dorul lui de cele vesnice chiar si parintilor sai, care s-au calugarit; a împartit averea sa – era de vita nobila, bogat – si a venit sa fie ucenic al lui Ioan, alaturi de allti 11 cunoscuti.

Dupa 20 de ani de pustnicie, Shio a mers împreuna cu Sfântul Ioan si cu cei 11 în Georgia, la Muntele Zedazeni. Acolo ei s-au raspândit, îndemnând spre credinta ortodoxa pe localnicii închinatori la zei. Sfântul Shio a ajuns în pestera de lânga Mtskheta (Sarkineti), loc sarac în apa si hrana. Precum odinioara pe Profetul Ilie, pasarile au venit si l-au hranit pe Shio, pustnicul. Marturisirea sa a fost facuta prin soapta rugaciunii. Nimeni nu cunostea venirea sa în pestera, afara de Dumnezeu.

Sfantul Shio de Mgvime – mana transformata in cadelnita

Într-o zi, conducatorul zonei, consilier militar al regelui Parsman, Evagrie, a venit la vânatoare, lânga pestera Sfântului. Intalnindu-l pe Shio, acesta nu a vrut sa se mai întoarca în lume. L-a rugat sa-l primeasca, deci, ca ucenic. Imediat dupa aceea, avea sa se afle despre schimbarea lui Evagrie si increstinarea sa. Curiozitatea a atras lumea la pestera, multi dorindu-si acelasi lucru ca si Evagrie.

Sfantul Shio de Mgvime – mana transformata in cadelnita

În aceste conditii, Sfântul Shio a hotarât sa ridice o biserica si sa întemeieze acolo o mânastire. Dorind sa i se descopere locul cel mai potrivit pentru constructie, el a aprins un carbune în palma, a pus tamâie si s-a ghidat în alegerea locului dupa fumul de tamâie. Când acesta s-a ridicat perfect vertical, Sfântul s-a oprit.

Prima biserica s-a ridicat în cinstea Sfintei Treimi, dupa care s-au mai zidit doua, în cinstea Maicii Domnului si a Sfântului Ioan Botezatorul. Aceasta deoarece Sfântul facator de minuni avusese într-o zi o vedenie minunata a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, alaturi de Înaintemergatorul Domnului, Ioan. S-au strâns în jurul lui Shio ca la 2000 de calugari.

Sfantul Shio de Mgvime – mana transformata in cadelnita

Dupa o vreme în care Shio i-a întarit pe acestia în dreapta credinta, prin sfaturi si minuni, el s-a retras din staretie. În locul lui l-a lasat pe Evagrie, ajuns si acesta Sfânt. Shio si-a sapat un put si a locuit vreme de 15 ani în el. S-a coborât în adâncurile pamântului, marturisind si de acolo pe Dumnezeu. Înaintea mortii s-a împartasit cu Sfintele Taine si asa a trecut la Domnul, în sec. VI.

Moastele sale au fost duse pentru scurt timp în Persia, dupa care au fost redate mânastirii ridicate de Sfânt, Shio – Mgvime. Sfântul Shio este pomenit de Bisericile Ortodoxe atat la 9 februarie cat si la 9 mai.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.