Sfantul Mucenic Trifon – ocrotitorul pasarilor si al gradinilor, 1 februarie

Sfantul Trifon Sfantul Mucenic Trifon – ocrotitorul pasarilor si al gradinilor

17 ani avea Trifon, atunci cand a fost chemat de emisarii Imparatului Gordian (238-244) sa vina degraba si sa o vindece pe printesa de demonii care o stapaneau de ceva vreme.

„Numai Trifon ma poate scoate de aici!”, tipa fata imparatului, uimindu-i pe cei ce o auzeau. La rugaciunea acestuia, intr-adevar, duhul necurat avea sa ia infatisarea unui caine hidos si negru, care recunostea rusinat:„Satana si toti acolitii sai nu au nicio putere asupra crestinilor!”

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe


Ocrotitor al pasarilor, al gradinilor si ogoarelor, dar si vindecator de boli, Sfantul Trifon este cinstit mai mult decat ca mucenic al Bisericii Ortodoxe.

Pana la vremea persecutiilor lui Deciu (250), Trifon si-a vazut de gaste, fiind paznic la ele, dar in tot timpul nu inceta sa savarseasca minuni, atragand astfel la credinta multime de pagani.

Odata insa pornite persecutiile, acesta a fost parat ca aprig marturisitor al lui Hristos, si a sfarsit ca mucenic, cei din jur putand vedea cum o cununa de flori si de pietre pretioase coborasera din cer pe capul Mucenicului, in timp ce suporta chinurile muceniciei.

Dupa moarte, moastele Sfantului Trifon au fost duse mai Intai In satul natal, Lampsacus din Frigia, apoi la Constantinopol, la Roma, urmand ca particele sa fie raspandite In toata lumea ortodoxa.

Sfantul Trifon este considerat de romani In special un ocrotitor de daunatori, al gradinilor, livezilor si ogoarelor. De aceea, agheazma de 1 februarie (numita si a Sfantului Trifon) este folosita in mod special pentru stropirea acestora.

„Pe guzgani, soareci, purici, viermi, lacuste si orice ganganii cu nimic nu le starpesti, decat cu agheazma ce se face In ziua Sfantului Mucenic Trifon, In biserica”, se spune In popor. Zicerea se bazeaza pe minuni concrete.

Pentru poporul rus, Trifon este considerat mai cu seama un ocrotitor al pasarilor, pornind de la o Intamplare minunata, din timpul tarului Ivan cel Groaznic.

Ingrijitorul soimului tarului, pe nume Trifon Patrikeiev, a scapat pasarea, din neatentie. Tarul i-a dat ca termen de gasire a soimului trei zile, altfel urmand sa fie condamnat la moarte. Dupa trei zile de cautari zadarnice, Ingrijitorul Trifon s-a rugat Sfantului sau ocrotitor, dupa care s-a Intins In crangul Marinaia, ostenit. L-a visat pe Sfantul Trifon, calare, aducandu-i soimul. Trezindu-se, a gasit pasarea langa el si l-a returnat tarului. Ulterior, Ingrijitorul a ridicat o bisericuta pe locul Intalnirii sale cu Sfantul si o biserica In cinstea Sfantului Trifon, la Moscova. De aceea, In multe icoane rusesti, Sfantul Trifon este reprezentat cu un soim pe umar sau calare, tot cu un soim.

In icoanele grecesti, el apare mai mult cu o crenguta verde In maini, ca ocrotitor al gradinilor si livezilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.