Scenarii deschise: Sfantul Ierarh Nicolae, 6 decembrie – “O rugaciune din noapte, care a facut lumina”


„Du-te printre oameni, ca ei sa preamareasca in tine numele Meu!” – cuvintele le-a auzit la rugaciunea de noapte, inainte de a fi ales episcop al Mirelor Lichiei prin voia lui Dumnezeu. Sfantul Ierarh Nicolae, deja „lacas al Treimii” si „chip al blandetelor”… a ascultat.


Printre oameni se vede slava lui Dumnezeu
Un sfant vietuitor al secolelor III – IV inclina spre viata pustniceasca, dar harul il atrage catre slujirea in lume – tocmai pentru ca s-a dovedit smerit si bland, mut si surd la chemarea lumii spre trufie, spre bogatie si spre slava.

Astfel, necunoscutul din cetatea Mirelor, Nicolae, cel care venea primul dimineata la slujba in biserica, devine episcop – un ierarh batran al locului avusese odata o descoperire dumnezeiasca.

„Intr-un salas te-ai aratat cu pustnicii si cu apostolii, iar raza gandita umplandu-te pururea,
O impartasesti tuturor celor ce-ti canta si stiu sa iti cinsteasca evlavios, icoana ta.”

Multimea minunilor sale, in viata sau dupa mutarea la Domnul, au continuat sa demonstreze semnul adancului de smerenie, incununat de harul lui Dumnezeu, cu iubirea Sa de oameni.

Ocrotitor in mod special al celor ce calatoresc pe mare, dar si al celor aflati pe marea vietii, Sfantul Nicolae devine astfel unul dintre cei mai populari Sfinti ai Lumii.

Cu icoane facatoare de minuni, in toate colturile lumii
Cele mai numeroase sunt cele de provenienta bizantina, rusa dar si romaneasca.
O icoana remarcabila gasim la Zaraisk, adusa in Riazan din Bizant, inca din anul 1225. Daca o vei vedea mai apoi si pe cea a Sfantului Nicolae „de Mozaisk”, atunci vei putea spune ca ai trait satisfactia descoperirii celor mai cunoscute icoane din Rusia.

Interesant ca in ultima dintre acestea Sfantul Nicolae este reprezentat cu o sabie in mana dreapta si cu o macheta a unui oras in cea stanga. Este vorba, bineinteles, despre reprezentarea minunii salvarii orasului Mozaisk in timpul unei invazii.

Potrivita amintire…

Cu toate acestea, Sfantul Nicolae nu este cinstit numaidecat pentru blandetea sa si pentru multimea minunilor, ci si pentru verticalitatea in fata oricarei forme de alterare a credintei. Palma primita de Arie in sinod, isi pastreaza consistenta ei si astazi, fiind "cantata" chiar si in colindele romanesti.

sfantul nicolae mozaisk

Dintre Icoanele noastre facatoare de minuni, amintim:
– Icoana Bisericii Sfantul Nicolae – Blanari (Bucuresti),
– Icoana Bisericii Bitina (Ialomita),
– Icoana Manastirii Marcuta (Bucuresti),
– Icoana Muzeului Manastirii Antim (Bucuresti),
– Icoana Manastirii Cernica – biserica de pe insula (Ilfov),
– Icoana Manastirii Sfantul Pantelimon (Silistea-Gumesti, Teleorman),
– Icoana Manastirii Almas (Neamt),
– Icoana Manastirii Lepsa (Vrancea),
– Icoana Manastirii Ciolpani (Bacau),
– Icoana Manastirii Predeal (Brasov).

In ce priveste obiceiul de data relativ recenta al primirii de daruri in ziua aceasta, de 6 decembrie, nu ar fi trebuit practic sa faca parte din aria obiceiurilor romanesti, numite stravechi. El reflecta insa, in mod real si frumos, sirul necontenit al minunilor Sfantului Nicolae, in fata celor credinciosi.

In cadrul fiecarei saptamani, sa nu uitam ca joia, spun unii parinti, s-ar cuveni sa il cinstim pe Sfantul Nicolae.

Si, i-a spus Sfantului: „Du-te printre oameni, ca ei sa preamareasca in tine numele Meu!”


Si bibliografia:
– Sinaxarul zilei de 6 decembrie
– Buchet de paraclise, Editura Bizantina, 2006

– Grai si suflet romanesc, pr. Florea Muresanu, Editura Arhidiecezana, 1997

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.