(27 ian/30 ian/13 noi) Scenarii deschise: Sfantul Ioan Gura de Aur – marele invatator al lumii

Lacasuri Ortodoxe
Scenarii deschise: Sfantul Ioan Gura de Aur – marele Invatator al lumii

Zice Sfantul:
„NU-TI SPUN CUVINTE GRELE DE IMPLINIT."


"Nu-ti spun: nu te casatori!

Nu-ti spun: paraseste orasele si nu te mai ocupa de treburile publice! Dimpotriva, Iti spun: Stai In mijlocul oraselor, ocupa-te cu treburile publice, dar fii virtuos! Vreau ca cei care traiesc In lume sa fie mai virtuosi decat cei care populeaza muntii.
– Pentru ce?
– Pentru ca mai mult folos aduce un om virtuos care traieste In lume, decat unul care traieste In munti."
NIMENI NU APRINDE FACLIE SI O PUNE SUB OBROC (Matei 5, 15).

Pentru aceasta vreau ca toate lumanarile sa fie puse In sfesnice, ca sa faca lumina multa. Sa aprindem deci aceasta lumina, ca sa scapam de ratacire pe cei care stau In Intuneric.

Nu spune: am femeie, am copii, trebuie sa am grija de casa, nu mai pot sa fac si asta! De n-ai avea niciuna din aceste griji, dar daca esti un trandav, nu esti de nicio isprava! De-ai avea toate aceste griji, dar daca esti om vrednic, vei fi si virtuos! Un singur lucru se cere: sa ai tragere de inima! Nimic nu te va putea Impiedica: nici varsta, nici saracia, nici bogatia, nici Imprejurarile vietii, nici altceva.

Au Implinit poruncile Domnului batrani, tineri, oameni casatoriti, oameni cu copii, meseriasi, ostasi.(…) Sa cautam sa avem tragere de inima!

Oricine am fi, vom putea fi virtuosi si vom dobandi si bunatatile viitoare, cu harul si iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, si ale Tatalui si Sfantului Duh slava, putere si cinste, acum si pururea si In vecii vecilor. Amin!”

A fost Ingaduinta dumnezeiasca faptul ca acest Sfant, singurul supranumit „Hrisostom” (Gura de Aur) dintre toti Sfintii, pentru darul sau de a vorbi, miscator al inimilor oamenilor spre pocainta, ducand o viata pe masura cuvintelor, sa fie Intre cei mai huliti Sfinti…

CU TOTUL PE NEDREPT.

Hulit. Considerat eretic. Apoi, exilat.

Scos din scaunul patriarhal de Constantinopol, prin intrigi. Ii este interzisa chiar si apropierea de prieteni, fiecare dintre acestia fiind interogat si urmarit, ca sa nu pastreze legatura cu Inaltul ierarh prigonit.

Cateva scrisori, unele ajunse, altele nu, Ii raman astfel singura mangaiere omeneasca.

Harul divin, Insa, Il Intarea permanent. Nici puterea imperiala (ura Imparatesei Eudoxia), nici vreo alta putere din lume nu au stavilit rodul bogat al cuvintelor si al vietuirii sfinte a Sfantului Ioan Gura de Aur. S-au adunat, prioritar din memoria celor care le-au ascultat, si s-au tiparit, s-au tradus, circuland In spatiul ortodox, dar si In cel apusean – Indeosebi catolic, atat In manuscrise, cat si In tiparituri.

Ele circula. Prin ele Sfantul vorbeste „nu prin cuvinte grele de Implinit”, explicand si astazi cum Sfanta Scriptura poate fi Intrupata In vietile noastre.

Cel exilat a fost readus In Constantinopol, dupa moarte, prin sfintele sale moaste, fara de care nu Inceta cutremurul mormantului Imparatesei Eudoxia.

Gurile hulitorilor au ramas mute, Inaintea minunii.

„Opera Sfantului Ioan Gura de Aur, (…) a fost facuta cunoscuta prin manuscrise. Putem spune astfel Impreuna cu Teodoret ca Sfantul Parinte antiohian este marele Invatator al lumii.
DUPA 1054, OPERA SA A SLUJIT SI IN REFACEREA UNITATII BISERICII

Sfantul Ioan Gura de Aur a trait si a scris In vremea cand Biserica nu era despartita.

Cei care apelau acum la profunda sa opera Il invocau sa vorbeasca Intr-o lume crestina aflata In disensiune, uneori chiar plina de ostilitate; de o parte sau alta. Il invocau cu speranta ca bunastarea si iubirea de oameni care se degaja din fiecare cuvant al sau, va avea efectul binecuvantat al Impacarii, va determina o schimbare benefica spre solicitudine si armonie.” – constata odata Mitropolitul Nestor Vornicescu, In propria analiza la scrierile patristice din literatura romana.

Secolul XVI: opera Sfantului – dintre cei Trei Sfinti Ierarhi – apare In Franta, Germania si Anglia In 384 editii, conform aceluiasi studiu. In limba romana, scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur au fost cunoscute din timpuri stravechi, iar marturii concrete exista Inca din sec. XVI:

„Nimine sa nu se spare de moarte, slobozit-au pre noi moartea Domnului, stins-au pre ceia ce-au tinut aceia, muncit-au iadul cela ce destins-au la iadu. AmarIt-au pre iad ca au gustatu de trupul lui.” – din manuscrisul original al popii Bratu din Brasov (1559-1560

Si spune Sfantul: Io, „Nu-ti spun cuvinte grele de Implinit.”
Din mila lui Dumnezeu,

UN articol realizat ©Lacasuri Ortodoxe
Cantarea in limba rusa: "Doamne miluieste!"


Si bibliografia:
– Sinaxar al zilei (13 noiembrie)
– „Scrieri” ale Sfantului Ioan Gura de Aur, p. III, EIBMBOR, 1994
– „Primele scrieri patristice In literatura romana. Sec. IV-XVI” ale lui Nestor Vornicescu, Scrisul Romanesc, 1992

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.