In Bucuresti, pelerinajul a inceput cu flori de la Sfinti – Sfantul Dimitrie 2009

Pe dealul Catedralei Patriahale a Inceput de astazi, 24 octombrie 2009, pelerinajul anual cu prilejul sarbatoririi Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului (27 octombrie).


Inchinatorii la sfintele moaste (ale Sfantului Dimitrie Basarabov si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena), scoase In baldachinul special amenajat, au sosit In numar mare, spre a se ruga si Sfintilor Capadocieni: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Grigorie de Nyssa, ale caror moaste au fost aduse, de asemenea, spre cinstire cu ocazia sarbatorii bucurestene.


Credinciosii au venit cu flori si au plecat cu mai multe flori, primite de la sfintele moaste. Dar popositul la rand, nu li s-a parut suficient (desi a durat ore bune). Multi dintre acestia s-au Inchinat si In interiorul catedralei patriarhale, la locul unde se afla de obicei sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie, la icoane, aprinzand lumanari la mormantul Preafericitului Patriarh Teoctist, lasand pomelnice spre pomenirea celor dragi.

Intreband o batranica despre motivatia venirii la sfintele moaste, aceasta a raspuns: „Stau de la ora cinci dimineata (de 7 ore), si asa fac In fiecare an. Pentru ca Sfintii ma ajuta si vreau sa le multumesc”.

La aceeasi Intrebare, un elev a raspuns: „Nu Inteleg exact ce sunt sfintele moaste si de ce vine atata lume. Insa este sigur, aici este sfintenie, aici Il simt pe Dumnezeu.”

Pe langa pelerinii veniti individual, pe Dealul Patriarhiei au sosit si grupuri de copii de diferite varste, conduse de profesorii lor de religie. Pelerinajul va continua cu aceeasi intensitate pana In seara zilei de 29 octombrie.

– un articol: teolog Mirela Sova

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.