De dincolo de lume: Sfantul Teodor de Sanaxar, amiralul rus, 2 octombrie

sf teodor de sanaxar amiralul 2 oct De dincolo de lume: Sfantul Teodor de Sanaxar, amiralul rus, 2 octombrie
Sfintele moaste in racla cu forma de nava

Doi Sfinti rusi sunt cunoscuti cu acelasi nume: „Sfantul Teodor de Sanaxar (Sanaskar)”, ambii canonizati recent.

Unul dintre acestia este pomenit la 19 februarie si 21 aprilie, anume cel care a trait intre anii 1719 – 1791, iar celalalt, cu functia de amiral, este cinstit de Biserica Ortodoxa Rusa la 2 octombrie, nascut in 1745 si trecut la cele vesnice in 1817.


Sfantul Teodor amiralul era celebru pentru poporul rus chiar inainte de a fi canonizat, ca erou, luptator de elita in razboiul ruso-turc (1787-1791) si cu francezii, pe Marea Neagra si Marea Mediterana, neinvins si fara vreo rana in toate bataliile purtate.

Ca Sfant, nu este cunoscut numai datorita apararii patriei, ci si pentru milosteniile facute cu nevoiasii, la care se adauga donatiile catre manastirea Sanaxar (orasul Alekseevo). La aceasta manastire obisnuia sa mearga frecvent, mai ales din 1807, cand a fost trecut in rezerva. Tot aici se retragea pe durata Postului Mare, ca si cum facea parte din obstea calugarilor, la rugaciune.

A fost ingropat langa biserica manastirii Sanaxar si abia dupa perioada comunista i s-au descoperit moastele, asezate in prezent intr-o racla in forma de nava.

Canonizat in 2004, Sfantul Teodor amiralul e considerat deopotriva cu Sfintii Alexandru Nevski si Dimitrie de la Don. in cinstea Sfantului s-au compus opere literar-artistice (film, compozitie muzicala etc.), numele sau fiind purtat de un cuirasat rus.

Mesajul sau pentru aceasta lume se desprinde din modul in care a vietuit, departe de capcana slavei desarte si a avaritiei, folosind toate darurile primite de la Dumnezeu ca bun administrator, si nu ca stapan absolut.

"Iata, ca-si incredinteaza Stapanul talantul Sau tie, suflete al meu. Primeste darul cu frica, imprumuta pe Cel ce ti l-a dat, imparte la saraci si castiga prieten pe Domnul, ca sa stai de-a dreapta Lui, cand va veni cu slava si vei auzi glasul cel fericit: intra, sluga, intru bucuria Domnului tau. Careia ma invredniceste pe mine cel ratacit, Mantuitorule, pentru mare mila Ta." (stihire)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.