Sfantul Aristion, episcop de Alexandria din Cilicia, 3 septembrie

S-a dus la Fantana Vietii, prin cuptorul de foc

„Cum sa ma Inchin unor statui goale, fara suflet?” – a rostit episcopul Aristion In fata celor adunati sa-l judece pentru vina sa: aceea de a se recunoaste crestin. „Eu ma Inchin Sfintei Treimi!”, a continuat el, plin de curaj.


Sfantul Aristion era un sirian pagan. El a primit cuvintele de Invatatura crestina de la un baiat de zece ani, Antonie, care ulterior a fost martirizat. Convertindu-se, Aristion a fost numit dupa o vreme episcop In Cilicia, slujind cu cinste pe pastoritii sai.

Vietuind In perioada persecutiilor, Sfantul a fost prins si Intemnitat, Incercandu-se credinta lui in Hristos si fiind supus unui proces public, ca un raufacator. Speranta guvernatorului era ca episcopul, terifiat de perspectiva torturii, se va dezice public de Dumnezeul sau, putand fi dat ca „exemplu” crestinilor din zona.

Aristion nu numai ca nu a jertfit idolilor, ci a Inceput sa le vorbeasca despre Dumnezeu paganilor adunati la procesul sau. Era atat de impunator si de linistit, Incat aceia l-au ascultat fara a se opune, admirandu-l. Efectul a fost deci opus dorintei conducatorului pagan. Dupa mai multe interogatorii si amenintari, guvernatorul Alexandriei s-a convins ca nu exista cale de a-l Intoarce pe Aristion din credinta sa, hotarand martirizarea acestuia, In vazul tuturor localnicilor. Isi dorea ca macar acest lucru sa opreasca elanul celor credinciosi lui Hristos.

Soldatii l-au aruncat pe episcop Intr-un cuptor Incins. Flacarile l-au primit si l-au dus la Fantana Vietii, Hristos. Crestinii prezenti In multime au adunat osemintele sale si le-au Ingropat Intr-un loc ramas necunoscut. Acest lucru nu le-a diminuat cu nimic credinta si nu le-a produs frica, ci veneratie fata de Sfantul Mucenic, de care s-au despartit cu tristetea de a nu mai avea un asemenea pastor duhovnicesc, depasita insa de bucuria castigarii unui Sfant Episcop rugator In cer.

Pana la final, guvernatorul nu a Inteles deloc cum pot crestinii sa-si Invinga teama de moarte, cum pot prefera cele „rele” ale lumii, In locul unei vieti „linistite”, la adapostul zeilor.

Sfantul Episcop Aristion este pomenit de Biserica Ortodoxa la 3 septembrie.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.