Sf Mare Mucenic Fanurie, 27 august. “Fanuro-pitele” – prajituri daruite in amintirea mamei sale (retete)

Fanuropitele se Impart si astazi, pentru sufletul mamei lui Fanurie

Ocrotitor al preotilor si ajutator la descoperirea obiectelor si animalelor pierdute, Sfantul Fanurie, pomenit In sinaxarele ortodoxe actuale la 27 august, nu era cunoscut pana In sec. XVI. Martirologiile si sinaxarele din vechime nu Il aminteau. Insa o descoperire din anul 1500 l-a adus In atentia credinciosilor.


In timpul unor lucrari de renovare a zidurilor cetatii Rhodos, muncitorii musulmani au dezgropat ruinele unei biserici stravechi. Sub pietre se aflau mai multe icoane. Muncitorii le-au analizat, observand ca una singura e ca noua, aparent proaspat pictata. Nefiind Insa interesati de Icoane, ei le-au abandonat la locul descoperirii. Cativa calugari aflati In preajma, observandu-le, au pandit pana cand muncitorii s-au departat si au recuperat Icoana cea minunat pastrata. In ea era Infatisat un Sfant tanar, cu o cruce avand deasupra o lumanare, numit „Fanurie”, dupa cum scria pe Icoana. De asemenea, Icoana cuprindea 12 scene din viata acestuia, Incununata cu martiriu.

Icoana a ajuns In biserica restaurata, iar Sfantul a devenit In scurt timp cunoscut, prin minunile savarsite, Indeosebi in aflarea unor lucruri pierdute.
Singurele manuscrise existente, gasite ulterior, In legatura cu acest Sfant „nou aparut” In Rhodos, sunt: unul transcris In „Acta Sanctorum”, datand din 1452, si un altul din 1600-1640. Ambele descriu o minune a Sfantului Fanurie din Rhodos, cu eliberarea a trei preoti capturati de turci. Sfantul li s-a aratat In vis musulmanilor, poruncindu-le sa-i elibereze pe crestinii sfintiti.

Desi nicio scriere nu precizeaza nimic In legatura cu mama Sfantului Fanurie, exista o puternica traditie In Grecia si Cipru, legata de „fanuropite”, prajiturile Sfantului Fanurie, care se dau de pomana pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plina de pacate, care nu a vrut sa se pocaiasca pana la moarte. In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca „oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat”. Prajiturile se pot face oricand In timpul anului, dar In mod deosebit se coc In ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi Impartite. Cei care le ofera, rostesc rugaciuni „pentru mama lui Fanurie”.

Cu toate ca s-a Incercat stoparea acestei traditii a fanuropitelor, ea a fost mai puternica. Chiar si grecii din diaspora, In ziua de 26 august, pregatesc fanuro-pite, dupa diverse retete. Toate contin ulei de masline si scortisoara.

Iata doua asemenea retete, chiar din Grecia, mai raspandite:

Reteta 1 – prajitura lui Fanurie:
(pt 24 prajituri)

3 cani faina
1 cana zahar
¾ de cana ulei de masline
½ de cana suc de portocale
½ de cana brandy
½ de cana stafide sau miez de nuca macinat
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cuisoara praf
Praf de copt

Toate ingredientele se mixeaza. Se unge o tava cu ulei de masline si putin zahar si faina.
Se toarna Intreaga compozitie, care se va taia ulterior. Se coace la foc mijlociu aproximativ o ora.

Fanuropita 2

O cana de zahar
O cana de ulei de masline
2 cani suc de portocale
¾ de cana stafide
¾ de cana alune macinate
Bicarbonat
Vanilie
4 cani faina

Zaharul si uleiul se amesteca pana devin ca o crema. Bicarbonatul se dizolva In sucul de portocale si se adauga treptat la amestecul de zahar si ulei. Dupa ce se amesteca si celelalte ingrediente, se toarna compozitia In tava unsa, dandu-se la cuptor pentru 45-50 min. Se taie In patrate si nu se servesc decat dupa binecuvantare la biserica.

Credinciosii greci au mare evlavie catre Sfantul Fanurie, In cinstea caruia au ridicat mai multe biserici. In orice situatie de pierdere a unui obiect, ei se roaga Sfantului, si In scurt timp afla obiectul respectiv.

Aceasta cinstire s-a extins In toate Bisericile Ortodoxe, desi viata In amanunt a Sfantului Mucenic Fanurie a ramas necunoscuta. Icoana aflata si minunile sale au „glasuit” mai mult decat orice document.

* In Bucuresti, credinciosii se pot inchina la Moastele acestui Sfant, in Parohia Mihai Bravu (intre Bulevardele Mihai Bravu si Dristor – Dudesti / astazi, mai noile Bulevarde Burebista si Decebal) pe str. Cercelus nr 18 sect 3.

* Manastirea "Sf. Antonie cel Mare" din Malaiesti, aflata la marginea de rasarit a comunei Malaiesti, nu departe de un deal Inverzit acoperit de vita de vie, se gasesc Moaste ale Sfantului Fanurie. In padurea Malaiestii de Jos a existat cu aproape 250 de ani In urma un schit de calugari care apartinea de manastirea Vulcanesti, ultimul monah cunoscut al schitului respectiv purtand numele Vlad. Manastirea se afla pe drumul dintre Ploiesti si Slanic Prahova (ne informeaza Dna. Flacau Voica, corespondent Lacasuri Ortodoxe in zona)

© Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.