21 august, pomenirea Sfantului Apostol Tadeu, din cei 70

A propovaduit In tinutul natal, pe care-l parasise pentru Hristos

Sinaxarele ortodoxe Il pomenesc, in ziua de 21 august, pe Sfantul Apostol Tadeu, binevestitor al Domnului In tinutul Edessei si In alte orase ale Siriei, Mesopotamiei si Feniciei. Exista unele confuzii care se fac, Insa, Intre acest apostol, dintre cei 70 de ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos si Sfantul Apostol Tadeu (Iuda Tadeu), dintre cei 12, datorita coincidentei de nume. Apostolul Iuda Tadeu este pomenit la 19 iunie.


Nascut In Edessa, Sfantul Tadeu era fiul unor evrei evlaviosi, crescut In lumina Sfintelor Scripturi (Vechiul Testament). Intr-un an, mergand In pelerinaj la Ierusalim, l-a cunoscut pe Sfantul Ioan Botezatorul, si a ascultat predicile sale despre pocainta si apropierea Imparatiei cerurilor. Miscat, Tadeu a primit „botezul cu apa”, al Inaintemergatorului Domnului, cel care il preceda pe cel „cu Duh Sfant si cu foc” al Mantuitorului Insusi. Ramanand ucenic al Sfantului Ioan, Tadeu L-a cunoscut pe Domnul si s-a Incredintat ca El este Mesia Cel asteptat si vestit de profeti, mai ales ca a vazut minunile Sale. Nu s-a mai Intors acasa, ci a ramas ca ucenic al Mantuitorului, pana la sfarsit.

Promitand Domnul ca va trimite pe unul dintre apostolii sai In Edessa, la regele Abgar (cel pomenit la 16 august), l-a ales pe Tadeu pentru aceasta misiune. Dupa Inaltarea la Cer si dupa Cincizecime, Tadeu a mers In Edessa, propovaduindu-L pe Hristos. Regele Abgar si casa lui au fost botezati, Incat cel ce fusese bolnav s-a vindecat desavarsit de lepra. Cetatea Edessei l-a primit cu bucurie pe bastinas, dar nu numai pe el, ci si pe Domnul, pe Care acesta Il vestea. Apostolul Tadeu a Infiintat primele biserici din Edessa, a botezat multime de oameni, atat simpli, cat si preoti pagani; i-a Intarit In credinta prin minunile savarsite. Despre aceste minuni exista consemnari In corespondenta purtata de regele Abgar al Edessei cu Imparatul asirian Nerses.

Regele Abgar a dorit sa-i rasplateasca misiunea, prin daruri de pret, dar Apostolul primise deja darul sau: Il vestise pe Hristos In tinutul natal. A continuat sa meraga insa mai departe, In alte cetati, cu aceeasi misiune. A trecut la Domnul cu pace, In anul 44, dupa ce Intemeiase biserici In Berit (Beirut) din Fenicia, convertind numerosi pagani.

In privinta sfarsitului Sfantului Apostol Tadeu sau exista si o legenda straveche armeana, care precizeaza ca Sfantul ar fi fost martirizat In anul 50, la 21 decembrie. Aceasta traditie nu a fost preluata de niciun sinaxar ortodox.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.