Profetul Samuel, 20 august

Cand fiii de preot erau fara evlavie, un prooroc se nastea din cea stearpa

Cu atata ravna si durere s-a rugat Ana, sotia lui Elcana, pentru a avea un fiu, fiind stearpa, Incat Domnul a auzit rugaciunea ei si i-a Implinit dorinta:
„Atotputernice Doamne, Dumnezeule Savaot, de vei cauta la Intristarea roabei Tale si-Ti vei aduce aminte de mine si de nu vei uita pe roaba Ta, ci vei da roabei Tale un copil de parte barbateasca, Il voi da Tie, si nu va bea el nici vin, nici sichera, nici brici nu se va atinge de capul lui” (I Regi 1, 11).


Acel copil al rugaciunii a fost numit „Samuel”, care Inseamna „cel primit de la Dumnezeu, cel implorat”. Dupa cum promisese mama lui Inca Inainte de a-l naste, copilul a fost Incredintat preotului Eli, sa slujeasca lui Dumnezeu de mic, la cortul sfant. In acele vremuri – sec. XII Inainte de Hristos – se Imputinase credinta In poporul evreu si, prin urmare, si numarul celor care primeau de la Dumnezeu harul proorociei.

Rare erau minunile si vedeniile, rar auzea cineva glasul lui Dumnezeu – Cel Ce Este, Neschimbat. Si totusi, crescand, Samuel L-a auzit pe Domnul chemandu-l, numai ca nu a stiut la Inceput cine Il striga. Preotul Eli a Inteles chemarea divina catre Samuel si l-a Indemnat pe acesta sa o asculte fara frica. Insa prima profetie a lui Samuel, primita de la Dumnezeu, Il viza chiar pe preot si pe Intreaga familie a acestuia, datorita pacatelor nenumarate si smintitoare savarsite de fiii sai, pe nume Ofni si Finees:

„…am sa pedepsesc casa lui pe veci pentru vina pe care el a stiut-o, si anume ca fiii fac nelegiuiri, dar nu i-a Infranat” (I Regi 3, 13). Aceasta s-a Implinit ulterior, cand cei doi fii de preot au murit In lupta cu filistenii, iar Chivotul Legii a fost pradat. De suparare, batranul preot Eli a cazut de pe scaunul pe care sedea, murind si el. Pedeapsa a fost extinsa pentru tot neamul lui Eli.

Samuel, ajuns judecator al lui Israel, dupa moartea preotului Eli, a Indrumat poporul spre dreapta Inchinare la Dumnezeu. Judecatorii lui Israel, In general, erau oameni alesi de Dumnezeu pentru a conduce poporul In vremuri grele, fara sa aiba atributiunile unui rege. Pe vreme de pace nu existau „judecatori”. Dar evreii au cerut, In timpul lui Samuel, un rege, dupa modelul popoarelor pagane din jurul lor. Motivele invocate de popor au fost mai multe, iar Samuel, In urma convorbirii cu Dumnezeu, s-a supus vointei poporului, ungand pe primul lor rege: Saul, si cand si de la acesta s-a Indepartat harul lui Dumnezeu, pe David.

„Iubit de Domnul a fost Samuel, proorocul Domnului; a asezat domnie si a uns domn peste neamul sau. Cu legea Domnului a judecat adunarea si a cercetat Domnul pe Iacov. Intru credinta sa s-a adeverit prooroc si s-a cunoscut Intru credinta sa credincios vedeniei. (…) Si Samuel, mai Inainte de vremea adormirii sale, a marturisit Inaintea Domnului si a unsului Lui: Nici bani, nici macar Incaltaminte de la nimeni n-am luat – si nu l-a Invinovatit pe el niciun om.” (Intelepciunea lui Isus Sirah, cap. 46, 16-23)

Moastele Proorocului si Judecatarului Samuel au fost mutate In anul 406 d.Hr. din Iudeea In Constantinopol. Multe alte precizari cu privire la viata Sfantului Prooroc Samuel se afla cuprinse In Vechiul Testament, la Cartea I a Regilor.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.