Icoana Feodorov (Theodorov – Teodorov – Teodorof) a Maicii Domnului – 14 martie, 16 august

Printii rusi au transmis-o urmasilor ca mostenire de suflet

Una dintre cele mai raspandite Icoane ruse, prin numeroase copii, este Icoana „Feodorov” („Theodorov”, "Teodorov", "Teodorof") din Kostroma, a Maicii Domnului. Considerata a fi una din Icoanele zugravite de Sfantul Evanghelist Luca, Icoana este foarte asemanatoare Icoanei „Vladimir”. Numele acesteia provine de la marele print Iaroslav Vsevolodovici (…1246), care a luat la botez numele de Theodor (Feodor), dupa ocrotitorul sau, Sfantul Teodor Stratilat. Acesta a primit icoana de la fratele sau mai mare, Sfantul Iuri Vsevlodovici (1238, sarbatorit la 4 februarie), care o gasise Intr-o bisericuta veche din lemn, langa orasul Gorodet.


Iaroslav-Teodor, ajuns mare print de Vladimir, a ridicat In cinstea Sfantului Teodor Stratilat o biserica la Kostroma si o manastire la Gorodet, pe locul aflarii Icoanei.

Icoana a fost predata mai departe, ca mostenire sfanta de familie, Sfantului Alexandru Nevski, fiul lui Iaroslav, cu ocazia nuntii acestuia cu fata printului polonez Briaceslav. Inaintea Icoanei s-au rugat printii mari rusi, si Impreuna cu ea au mers pe campul de batalie, avand-o ocrotitoare In vreme de razboi.

Dupa ridicarea manastirii Gorodet, cand au navalit tatarii acolo, localnicii s-au refugiat din calea lor, neavand timp sa ia cu ei si Icoana din manastirea Sfantului Teodor Stratilat, acolo unde aceasta fusese asezata. Urmele Icoanei s-au pierdut pentru o vreme, pana cand, In 1239, prin orasul Kostroma a fost vazuta Icoana, purtata de cineva care semana, dupa chip, chiar cu Sfantul Teodor Stratilat. In urmatoarea zi, Icoana a fost gasita Intr-un copac, de Printul Vasile al Kostromei, pe cand mergea la vanatoare In padure.

Icoana Feodorov (Teodorv, Feodorv, Theodorov) a fost adusa In biserica Sfantului Teodor Stratilat din Kostroma, multe minuni Intamplandu-se prin mijlocirea Maicii Domnului. Printul Vasile, urmatorul „mostenitor” al Icoanei, era fratele mai tanar al Sfantului Alexandru Nevsky, si al optulea fiu al lui Iaroslav-Theodor.

Toti acesti printi au fost cu frica de Dumnezeu, ctitori de biserici si manastiri, restauratori ai oraselor atacate de tatari si cu multa credinta In mijlocirea Maicii Domnului si a Sfintilor.

Una din minunile Icoanei este aceea din 1272, cand printul Vasile a luat Icoana cu sine pe campul de lupta, iar din aceasta au iesit raze stralucitoare, care i-au alungat pe tatari. Cultul Icoanei Feodorov s-a raspandit mai ales In sec. XVII, cand s-au realizat numeroase copii ale acesteia, Imbogatite pe margine cu evenimente din istoria Icoanei, referitoare la diverse minuni.

Cu precadere dupa binecuvantarea primului tar Romanov, Mihail, Inaintea acestei Icoane (In 1631), ea a devenit foarte cunoscuta. De asemenea, mama tarului Mihail, Marta, a trimis prima copie a Icoanei Feodorov la Moscova. In 1670 calugarul diacon Longhin de la manastirea Ipatiev-Kostroma a scris o lucrare despre minunile Icoanei.

Icoana Feodorov o are zugravita pe spate pe Sfanta Mare Mucenita Parascheva.

Icoana Feodorov (Teodorof, Teodorov, Theodorov) este sarbatorita la 16 august, data aflarii ei, dar si la 14 martie, In cinstea binecuvantarii tarului Mihail Romanov Inaintea ei.

1. Icoana Feodorov 2. Copie a Icoanei Feodorov, cu prezentarea unor minuni pe margine

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.