publicat în: Arhivă

13 august: Mutarea moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul la Constantinopol

13 august: Biserica Ortodoxa praznuieste mutarea moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul la Constantinopol, de la manastirea unde a fost Inmormantat.

Cuviosul Maxim Marturisitorul a trait In timpul Imparatului Constantiu al II-lea (sec. IV). Lasandu-si toata averea sa fratelui sau, s-a facut monah. Vazand ca Biserica este tulburata de erezia monotelista (care marturisea o singura vointa In Domnul nostru Iisus Hristos), s-a dus la Roma, unde l-a convins pe Sfantul Martin, papa al Romei, sa convoace un sinod local care sa-i condamne pe eretici.

Imparatul a dat castig de cauza ereticilor si l-a exilat pe Maxim In Tracia, poruncind sa i se taie mana dreapta si limba. De acolo, In anul 662, Impreuna cu doi ucenici, a fost exilat In partile Laziei, Insa si acolo cu Duhul lui Dumnezeu, marturisea si scria; fiindca, se spune ca dupa taierea limbii i s-a facut cu minune dumnezeiasca limba la loc si a vorbit curat cat a mai trait .

Dupa ce ereticii au fost Infranti si pacea a domnit iarasi In Biserica, moastele sfantului au fost aduse, cu mare cinste de la manastirea unde a fost Inmormantat, la Constantinopol. Pomenirea Cuviosului Maxim se face, In fiecare an, a 21 ianuarie.