Andrei Kuraiev: “Am văzut o alta Ortodoxie în România!” (Biserica si colaborarea cu Serviciile de Securitate)

parintele andrei kuraiev Andrei Kuraiev este una dintre putinele personalitati ale Bisericii Ortodoxe Ruse care au adoptat o poziție in sustinerea grupului Riot Pussy. Revista Itoghi a publicat in urma cu cateva ore un interviu cu Protodiaconul Andrei Kuraiev, a carui traducere va este oferita mai jos de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe:

Itoghi: Când v-ati exprimat sustinerea Riot Pussy, consiliul Academiei Spirituale din Moscova și-a exprimat "dezacordul în unanimitate" cu judecata dumneavoastra. Ce părere aveti?

Andrei Kuraiev: Sunt convins că poziția mea este corectă. Când Riot Pussy a organizat acțiunea, am presupus imediat că o reacție din partea Bisericii risca să provoace un scandal grandios. Reacția noastră a fost programată în avans. La ce sa ne comportam atat de bine, ca niste caini dresati? Pot doar repeta ceea ce am mai spus: dacă aș fi fost aparator al Bisericii, le-as fi oferit fetelor clatite si le-as fi invitat înapoi in Duminica Iertării.

Itoghi: Dupa scoala, ati fost admis la Facultatea de Filosofie – MGU – amvonul ateismului științific. V-ati ales singur specializarea?

Andrei Kuraiev: Am atractie fata de filozofie, as putea spune, mostenita: tatăl meu, Viaceslav Kuraiev a fost un specialist în logica formală. Imi placea sa ascult conversațiile tatălui meu cu prietenii lui… Practic, problema modului în care m-am integrat in facultate nu se pune. Dar, așa cum este si cazul amvonului, în mare parte este alegere, dar si sansa. În ciuda numelui "infricosator", de ateism stiintific, nu era acolo, de fapt, prea multa ideologie. Știința religiilor era cea mai frecventa, in fundal.

Itoghi: Cei care nu doresc să vada binele afirmat prin flerul dumneavoastra in interpretarea vremurilor in care traiti, va clasifica drept teolog-ateu…

Andrei Kuraiev: Am fost botezat la o săptămână după moartea lui Brejnev. A fost foarte dificil sa simt ce se intampla. Decizia s-a format, desigur, cu mult înainte, dar venirea la putere a lui Andropov a ajutat. Acesta este mediul în care am evoluat – intelectualitatea moscovita, putin disipata – cu tendința de personificare a problemelor țării. Dar, când Brejnev a murit, a devenit foarte clar că problema nu era el. Problema era sistemul. Am decis că era mai bine să nu ne asteptam la schimbări dramatice prin ziare. Trebuia descoperita o alta solutie, care sa produca modificări la un alt nivel, mai profund, in sine.

Agitatia pe marginea colaborarii dintre Biserică și Serviciile Speciale este exagerata

Itoghi: Zvonurile spun că mulți dintre colegii dvs. au obtinut, în acești ani, grade KGB…

Andrei Kuraiev: Sunt sigur că zgomotul pe marginea colaborarii dintre Biserică și Serviciile Speciale este cu mult exagerat. În primul rând, KGB-ul putea, in rapoartele sale, sa numeasca pe oricine „agent” fara ca asupra lui sa planeze vreo suspiciune. Apoi, ce intelegem prin colaborator? Imaginați-vă că Episcopul vrea să scape de un preot nevrednic, destrabalat și bețiv. Dar Episcopul nu putea face nimic fără acordul Consiliului pe probleme religioase, și, în practică, fără sancțiunea KGB-ului. Și atunci, când întâlnea un "tovarăș în uniformă" ii spunea: "Ascultă, parohienii sunt indignati, ma intreaba de ce il sustin pe acest popa. Și nu am ce sa le raspund. Vrei sa le zic ca este treaba puterii sovietice?", iar kgb-istul nota: "m-am intalnit cu un agent, mi-a dat informatii despre un preot… "

Itoghi: Cunosteati, la intrarea in Seminar, aceste caracteristici ale relației dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Stat?

Andrei Kuraiev: Desigur, le cunosteam. Înțelegeam perfect că m-am alăturat nu doar Bisericii Ortodoxe, ci de asemenea Bisericii Sovietice, extrem de loiala puterii. Dar, apoi, am început deja să fac distincția între atunci cand Biserica era a lui Hristos și cand Biserica devenea prea umana.

Itoghi: Și dumneavoastra ati încercat să va înrolati?

Andrei Kuraiev: Au existat unele tentative, încercări de lamurire sa ma inrolez dar, din fericire, s-au oprit la amenințări. Nu am refuzat să vorbesc cu „gardianul" meu. Vreti să discutăm? Va rog. Să vorbim, să mergem, sa dezbatem ultimul discurs al lui Gorbaciov. Da, profesorii și studenții Academiei aproba interventia liderului tarii… KGB-ul avea pârghii de influență suficiente pentru excluderea mea din Seminar. Asa ca am decis, pentru mine, să nu fac scandal. Dar nu m-am oferit sa denunt vreodata. Nu era vorba de niciun eroism aici. Sistemul nu si-a rupt dintii in mine, ci doar dinții lui erau deja prea putrezi.

Itoghi: Am parcurs CV-ul Dvs. "Din 1988 pana in 1990 ati studiat la Institutul Teologic din București". A fost o recompensă sau un exil?

Andrei Kuraiev: A fost o încercare de a scăpa de elevii sovietici, care incepusera să spioneze în probleme de religie. Mergeam la universitate și discutam cu studenții noaptea… exilul românesc m-a influentat mult. Am rămas în Biserică, dar am pierdut șansa de a deveni un academician stiintific.

Am văzut o alta Ortodoxie în România

Itoghi: Regretati?

Andrei Kuraiev: Uneori, da. Dar nu pot spune ca au fost doi ani pierduti. Am fost hirotonit diacon în România. Acolo, am văzut o alta Ortodoxie. Desigur, ierarhii Bisericii românești, de asemenea, trebuia să ajunga la un compromis cu autoritățile. Dar oamenii mici ai mediului episcopal nu sufereau, practic. Puteai observa acolo, de exemplu, următoarea imagine: două fete, eleve, mergand pe strada, cu cravatele lor de pionier legate in jurul gâtului. Trec prin fata bisericii, se opresc, se insemneaza cu semnul crucii, si pleaca linistite mai departe.

Itoghi: In urma cu trei ani ati devenit Protodiacon. Nu este un grad prea mare pentru un sfert de secol de slujire. Este alegerea dumneavoastra sau o consecință a non-conformismului dumneavoastra?

Andrei Kuraiev: Eu nu intru în Biserică pentru carieră. Între activitatea profesională și cea misionară, am ales-o pe aceasta din urmă și sunt sigur că nu m-am înșelat. În fiecare zi primesc mesaje, de la oameni care imi multumesc pentru ca i-am ajutat, pe unul sa paraseasca o secta, pe altul sa-si protejeze familia. Într-o zi am tinut o prelegere intr-un oraș ucrainean. La sfârșit, atunci când oamenii începeau sa se imprastie, preotul local mi-a aratat un bărbat în bascheti albi. "Il vedeti? Are in mana cartea dumneavoastra. Aceasta este un asasin platit, care locuieste in orasul nostru. Dar, după ce a deschis cărțile dumneavoastra, a început încet-incet sa se lase de „meserie”, mi-a zis. Cu toate astea, l-am intrebat, fiindca mi se paruse ciudat, ce insemna "încet-incet"? Adica, la inceput nu mai primea „comenzi” in zilele Postului Mare?

– traducere, in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.