Bisericutele de creta de la Murfatlar "lasate cu buna-stiinta prada intemperiilor"
Aceasta este concluzia la care ajunge jurnalista Teodora Dumitrascu, intr-un articol semnat de aceasta si publicat in Ziua de Constanta in data de 10 septembrie 2010.
"in timp ce Consiliul Judetean Constanta (CJC) s-a ocupat de reabilitarea Monumentului Triumfal de la Adamclisi si de situl arheologic cetatea Capidava, prin incredintarea unor studii de fezabilitate firmei Logic System Com SRL, complexul rupestru de la Murfatlar se prabuseste.
Firma cu pricina a primit 110.000 de euro pentru a realiza studiul de fezabilitate la cetatea Capidava si peste 50.000 de euro pentru Tropaeum Traiani, dupa cum sustin anumite surse, bani pe care i-au luat asociatii Bogdan Marian Bicolaie si Bogdan Daniel Banu, nimeni altul decat sotul Carlei Stamate, fosta sefã a Serviciului Coordonare Programe din cadrul fostei Directii Generale de Afaceri Europene a CJC, sustin aceleasi surse.
Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii, insa am aflat de la viceprimarul din Murfatlar, Nicolae Crivineanu, care este starea actuala a complexului rupestru.
„Este crima la adresa culturii romanesti ceea ce se intampla cu complexul rupestru. A fost lasat sa se distruga. De-a lungul timpului, s-a incercat de mai multe ori sa fie refacut, dar degeaba. De exemplu, acoperisul de acum este din plastic si nu a facut decat sa creeze in interior un efect de sera care a deteriorat si mai mult constructia", a declarat Nicolae Crivineanu. Totusi, viceprimarul da vina pe Ministerul Culturii, care ar fi trebuit sa dea bani CJC-ului.
„Au rugina pe ei, astia de la Ministerul Culturii. in timp ce ei se gandesc la ce sex au ingerii, complexul se degradeaza. Chiar si in 1988, cand eram eu primar, am vorbit cu Ceausescu si incepusera lucrarile de consolidare. Dar complexul parca este blestemat, pentru ca si ceea ce a fost renovat, acum s-a deteriorat", a conchis Nicolae Crivineanu.
Situl arheologic Basarabi-Murfatlar se afla la o distanta de 15 kilometri de litoralul Marii Negre si este alcatuit din camere si galerii, fiind sapat intr-un deal de creta situat in apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi. A fost descoperit pe 11 iunie 1957 si, in anul 992, cand se presupune ca ar fi fost construit, adapostea prima biserica si primele chilii ale unei manastiri de pe teritoriul Romaniei."
Articol publicat in Ziua de Constanta
MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010