Despre cum a decurs ziua praznuirii Sf Ierarh Martir Antim Ivireanul la Ramnicu Valcea

Sfanta Liturghie Arhiereasca in ziua praznuirii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, la Ramnicu Valcea

Luni, 27 septembrie 2010, in ziua praznuirii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, incepand cu orele 09,30, pe o scena special amenajata in fata Catedralei Arhiepiscopale „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, a fost savarsita Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre un ales sobor de ierarhi, preoti si diaconi, condus de catre inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


UN ALBUM FOTO – realizat de Lacasuri Ortodoxe, aici:.

in cuvantul sau inaltpreasfintia a spus: „Avem sfinti rugatori la Bunul Dumnezeu, asa cum a fost in manastirea aceasta Antim Ivireanul si altii care desi au plecat de pe pamant, totusi nu uita niciodata pe cei ce se roaga lor”.

Din soborul de ierarhi au facut parte Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Parinte Sebastian Episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

inainte de inceperea Sfintei Liturghii au fost sfintite cele trei icoane din mozaic de pe exteriorul Catedralei Arhiepiscopale, ce il infatiseaza pe Sfantul Ierarh Nicolae, patronul spiritual al Catedralei, inconjurat de o parte si de alta de Sfintii Ierarhi Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al Ramnicului, si Calinic de la Cernica, ctitorul Catedralei.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a prezentat Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat cu prilejul manifestarilor dedicate celei de-a XII-a praznuiri a Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, intitulat "Sfintii Ierarhi Antim Ivireanul si Calinic de la Cernica – luminatori si ocrotitori ai Arhiepiscopiei Ramnicului", iar Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, a rostit un cuvant de invatatura:„Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute sa facem fata greutatilor, incercarilor, sa fim cu nadejde sa mergem mai departe avand credinta marturisitoare a Sfantului Antim Ivireanul”, a subliniat Parintele Episcop.

in cuvantul Sau, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului a evocat momentele aniversare pe care Arhiepiscopia Ramnicului le serbeaza: „Sarbatorim 360 de ani de la nasterea Sfantului Ierarh Antim Ivireanul pe care il cinstim astazi in mod deosebit, 160 de ani de la intronizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica in slujirea de Episcop al Ramnicului si 40 de ani de slujire arhiereasca a inaltpreasfintitului Parintele nostru Gherasim”a spus Preasfintia Sa.

Referitor la Sfintii Mucenici de la Niculitel, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii a zis. „Am venit cu Sfintii Mucenici de la Niculitel, Sfinti Mucenici care au patimit in secolul IV dupa Hristos in cetatea Noviodunum de la Isaccea si care au fost ingropati, apoi, la Niculitel”.

in continuare a avut loc lansarea Albumului „Cetatile credintei” si a „Ghidului manastirilor” din Eparhia Ramnicului. Cu acest prilej au sustinut alocutiuni: Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Lect. Univ. Dr. Vasile Timis, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si parintele Constantin Cirstea, Consilier Cultural in cadrul Arhiepiscopiei Ramnicului.

Apoi au fost acordate diplome de vrednicie, din partea Arhiepiscopiei Ramnicului prin Biroul de catehizare a tineretului, unor preoti din Eparhia Ramnicului care s-au remarcat prin bogata activitate catehetica desfasurata in parohii in cadrul proiectului "Hristos impartasit copiilor".

Raspunsurile la strana au fost date de Corala Catedralei Arhiepiscopale „Sfantul Antim Ivireanul”, condusa de Profesorul Marian Cristian Stroe.

La sarbatoarea de astazi au fost prezente autoritati locale si de stat, personalitati ale vietii culturale valcene, preoti, monahi si monahii, elevi seminaristi si numerosi credinciosi – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.