Planul unei Congregatii americane de a oficia Sf. Liturghie Ortodoxa in Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul a esuat

sfanta sofia istanbul

sfanta sofia istanbul – interior

Un grup format din aproximativ 250 de greci din America, membri ai coalitiei „Hagia Sophia", au renuntat la intentia lor de a savarsi un Te-Deum in sfantul lacas cu acelasi nume din Istanbul.

Dupa cum a declarat presedintele coalitiei internationale "Congregatia Sfintei Sofia", Chris Spirou, initial membrii organizatiei planificasera ca la data de 17 septembrie 2010 sa oficieze Sfanta Liturghie in catedrala Sfanta Sofia – vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


insa, dupa ce autoritatile turce s-au opus organizarii unei ceremonii religioase acolo, acestia au renuntat la intentiile lor.

sfanta sofia istanbul

sfanta sofia istanbul – interior

„Ni s-a spus ca „Hagia Sophia" are statut de muzeu si orice ceremonii religioase sunt interzise in incinta acesteia.

Autoritatile turce au mai declarat ca aceasta restrictie este valabila nu doar pentru noi, ci si pentru musulmani. Din acest motiv am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa inrautatim situatia si am decis sa renuntam la intentiile noastre.

Acest lucru, insa, nu inseamna ca nu vom lupta in continuare pentru drepturile noastre. Am vrut doar sa ne rugam. Interpretam reactia autoritatilor turce ca pe o interdictie de a intra pe teritoriul acestei tari. „Hagia Sophia" este centrul Ortodoxiei universale, tot asa cum moscheea de la Mecca este centrul lumii musulmane, Vaticanul – al catolicismului, Zidul Plangerii – al iudaismului, astfel ca nu suntem dispusi sa renuntam la planurile noastre." – a mai mentionat Spirou.

Cu referire:

Pentru restabilirea statutului de lacas ortodox al Sfintei Sofia din Istanbul, o congregatie americana incearca sa oficieze Sf. Liturghie Ortodoxa in 17 septembrie 2010, in aceasta Biserica

Mitropolia Ortodoxa a Republicii Moldova

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.