Biserica din Armenia condamna rugaciunea nationalistilor turci in fosta Catedrala Ani

Lacasuri Ortodoxe: din Erevan / AFP
Biserica din Armenia condamna rugaciunea nationalistilor turci in fosta Catedrala Ani

Biserica Apostolica a Armenei a condamnat sambata, 2 octombrie 2010, oficierea unei rugaciuni musulmane de catre nationalistii turci, in Catedrala armeana veche din estul Turciei.

"Am aflat cu indignare despre faptul ca, prin permisiunea autoritatilor turce, membrii Partidului Actiunii Nationaliste au oficiat o rugaciune musulmana in grup, in Biserica Armeneasca din Ani", suna o declaratie a patriarhatului Etchmiadzin, scaunul Bisericii Armene Apostolice.


"Aceasta initiativa este o provocare politica care nu are nimic de a face cu sentimentele religioase sau cu libertatea religioasa", spune Biserica din Armenia, "condamnand astfel de actiuni".

Partidul de actiune nationalista (MHP, de opozitie) a organizat vineri o rugaciune in grup in Catedrala Sfintei Fecioare din Ani, capitala unui regat armean medieval ruinat, situat in apropiere de Kars, langa granita cu Armenia.

Aceasta ceremonie a fost larg interpretata ca raspuns la Liturghia istorica permisa pentru prima data in 95 ani de catre autoritatile turce, la 19 septembrie 2010, in Biserica Armeana a Sfintei Cruci, din Van (est). Aceasta a fost prima Liturghie celebrata dupa masacrele si deportarile din primul razboi mondial.

Armenia si Turcia, a caror frontiera comuna a fost inchisa din 1993, sunt in dezacord profund cu privire la caracterul de genocid al masacrarii armenilor sub Imperiul Otoman 1915 – 1917.

Cele doua tari au semnat acorduri, incepand de anul trecut sa stabileasca relatii diplomatice si sa redeschida punctul de frontiera. Procesul este insa impotmolit din cauza acuzatiilor reciproce.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.