Tuesday 12 october 2010

1000 de ani: Catedrala Patriarhala Svetitskoveli – Georgia. Cuvantul PF Parinte Patriarh Daniel

pf patriarh daniel - predica lacasuri ortodoxePreafericirea Voastra Ilie II, Arhiepiscop de Mtskheta si Tbilisi si
Patriarh Catolicos a toata Georgia, Preaiubiti Frati intru Arhierie,
Distinsi Participanti,

Cu multa dragoste in Domnul nostru Iisus Hristos, ne bucuram sa luam parte, prin reprezentantul nostru, inaltpreasfintitul Mitropolit Laurentiu al Ardealului, la aniversarea a 1000 de ani de la ctitorirea Sfintei Catedralei Patriarhale Svetitskhoveli a Patriarhiei Georgiei.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Zidirea unei biserici reprezinta, in primul rand, un act de jertfa. Comunitatea credinciosilor, poporul ales de Dumnezeu si daruit cu preotie imparateasca (cf. I Petru 2, 9) aduce jertfa de multumire si mantuire, zidind casa Domnului, in care sa se salasluiasca Slava Sa, precum, odinioara, aceasta a umplut templul Domnului, ridicat de inteleptul rege Solomon (cf. III Regi 8, 11). Jertfelnicul pamantesc, semn vazut al Jertfelnicului celui mai presus de ceruri, simbolizeaza pe insusi Iisus Hristos Cel Rastignit si inviat, Capul Bisericii si Mantuitorul lumii, iar locasul de inchinare reprezinta Biserica cea vie, Trupul tainic al lui Hristos.

O mie de ani – timp de rugaciune si sfintire, de istorie unita cu vesnicia, o mie de ani de spiritualitate si demnitate ortodoxa georgiana. Prin urmare, se cuvine sa preaslavim pe Dumnezeu si sa felicitam Biserica Ortodoxa Georgiana, la acest ceas aniversar, sfant si solemn.

Faptul ca georgienii au imbratisat din vremuri stravechi credinta mantuitoare si, in pofida vitregiilor istoriei Caucazului, au aratat atasament ferm si dragoste statornica in apararea credintei Bisericii lui Hristos, arata vrednicia crestinismului ortodox georgian. Ctitor de biserici, poporul georgian, purtator de Cruce si inviere, se bucura de multa pretuire in Romania, mai ales prin lumina si lucrarea Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolit al Tarii Romanesti (Valahiei) intre anii 1708-1716, care era de origine georgian.

La acest popas aniversar, ne rugam Bunului Dumnezeu sa binecuvanteze cu sanatate si pace, cu bucurie si mult ajutor pe Preafericirea Voastra, pe clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe din Georgia, pentru a construi noi biserici si pentru a promova valorile Ortodoxiei in societatea de azi.

Cu aleasa pretuire si frateasca dragoste in Hristos,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile