Lacasuri Ortodoxe: din New Milford, NJ
Desi la mii de kilometri departare de Biserica Armeneasca St. Giragos din Diarbakir (Dikranagerd), Turcia, armenii din zona a trei State ale SUA au umplut sala de conferinte a Scolii Armenesti Hovnanian din New Milford, NJ, in urma cu cateva zile, pentru a afla mai multe despre aceasta biserica istorica reprezentativa si a strange bani pentru proiectul de renovare a acesteia, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, in urma comunicarilor unor mermbri corespondenti aflati in zona.
Cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Khajag Barsamian, Primat al Eparhiei Bisericii Armene din America (Europa de Est), cu participarea IPS Arhiepiscop Aram Atesian, Vicar General al Patriarhiei de Constantinopol, si organizata de Biserica Armeneasca St. Giragos si de Comitetul de restaurare (din partea de rasarit a SUA) – adunarea a servit ca oportunitate in familiarizarea participantilor cu aceasta biserica reprezentativa, avand neaparata nevoie de o rapida restaurare.
"Este important pentru noi sa informam intreaga lume ca crestinii armeni au trait pe aceste meleaguri", a spus Primatul. "Si credem ca in viitor crestinii vor putea trai din nou pe aceste meleaguri, pentru ca aceste terenuri sunt armene".
La eveniment a participat si un bine-cunoscut jurnalist si istoric, Osman Koker – care a calatorit din Istanbul pentru a participa la eveniment – autor al cartii "Armenii, in Turcia, acum 100 de ani".
Biserica a fost construita in anul 1518 si a trecut printr-o restaurare completa in anul 1882, in urma unui incendiu, ceea ce a facut-o sa devina cea mai mare biserica armeana din Anatolia la aceasta data. Costul total al constructiei se ridica la un nivel apropiat de 3 milioane de dolari US, jumatate din costurile de constructie fiind deja asigurate. Biserica armeneasca Sf. Giragos va fi astfel prima biserica din Anatolia, restaurata de armeni, aflata in posesia comunitatii armene, sub jurisdictia Patriarhiei de Constantinopol.
"Acesta nu este un proiect pentru armenii din Dikranagerdtzi sau din Turcia", a declarat Ayik, "acesta este un proiect pentru toti armenii raspanditi peste tot in lume". in urma remarcilor sale, Arhiepiscopul Atesian i-a oferit lui Ayik o medalie de aur „Dikran cel Mare”, un cadou din partea comisiei de organizare in aprecierea dedicarii sale in opera de reconstructie a bisericii.
In remarcile sale, Arhiepiscopul Atesian a spus ca exista 70 de familii armene in zona Dikranagerd, dar ca mult mai multe persoane aflate in orasele din apropiere vor beneficia de restaurare. El a remarcat faptul ca un numar de armeni din zona au retineri in recunoasterea in mod deschis a identitatii lor crestine, dar exista speranta ca, „daca ar avea putin curaj, se vor putea bucura si isi vor apara patrimoniul lor”.
"Acesti oameni au nevoie sa realizeze ca parintii si bunicii lor erau armeni", a spus Arhiepiscopul Atesian. "Ei au nevoie de preoti, iar cineva trebuie sa-i intoarca catre radacinile lor, si cu fata spre Biserica lor".