Locul Botezului lui Iisus Hristos la Iordan, deschis de acum tuturor pelerinilor – Qasr el Yahud: Israelul indeparteaza minele de teren. Lansare oficiala

Pelerinii revin pe locul Botezului lui Hristos, odata cu indepartarea minelor de catre Israel

Qasr el YahudLacasuri Ortodoxe: din Qasr el Yahud, West Bank
Pelerinii incep sa revina la locul traditional al botezului lui Iisus de pe raul Iordan, Israelul indepartand minele de teren dupa 40 de ani, procedand la imbunatatiri in zona, desi sarma ghimpata si soldatii inarmati atesta inca trecutul tensionat al zonei – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand surse de la fata locului.

“Este un loc foarte sensibil politic si religios si este de o importanta mare atat pentru crestini cat si pentru evrei”, a declarat locotenent-colonelul de la departamentul de Administratie Civila, care supervizeaza proiectul. Traditia evreiasca mentioneaza acest loc odata cu mutarea israelitilor din trecut in Tara Promisa, urmare a exodului din Egipt.

Un articol KSLCatalin – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Situat intr-o zona militara inchisa a West Bank, la cativa kilometri de Ierihon, sit-ul Qasr el Yahud a fost respectat inca din secolul al patrulea sau al cincilea, ca fiind locul unde Iisus a fost recunoscut de Sfantul Ioan Botezatorul ca Mesia. Acesta a fost marcat in al saselea secol de Harta Madaba, un mozaic prezent in pardoseala unei biserici bizantine timpurii descoperite in Madaba, Iordania.

Vizitatorii s-au triplat din 2004, ajungand la aproape 60.000 in 2010 si la aproximativ… 44.000 in primele patru luni ale anului 2011, a spus managerul sitului, care lucreaza in administratia civila si care are jurisdictie asupra sitului.

In timp ce israelienii sustin ca Botezul lui Iisus a avut loc pe partea lor de rau, iordanienii insista asupra a cativa metri prezenti pe partea proprie. Papa Benedict al XVI-lea a vizitat situl de pe partea iordaniana a raului, in 2009, dar nu a sprijinit deschis ideea acestei parti a raului. Iordanienii au excavat partea pe care o detin si au descoperit ramasitele Betaniei, dupa cum se mentioneaza in Evanghelii, a declarat un ghid turistic israelian si arheolog din zona.

Accesul la Qasr el Yahud a oscilat de-a lungul timpului. Acesta s-a deschis pentru cateva luni in vara anului 2000, atunci cand pelerinii il puteau vizita, cu o participare si pregatire prealabila din partea armatei, a declarat managerul sitului. La izbucnirea intifadei (rezistentei palestiniene) din 2001, situl a fost inchis din cauza lipsei de vizitatori, a mai spus el. Sub escorta militara, pelerinii veneau doar pentru ceremoniile religioase din timpul Bobotezei ortodoxe, de Buna Vestire catolica si de Pastele ortodox. Din luna septembrie a anului trecut, situl s-a deschis pentru vizitatori zilnic, cu exceptia zilei de vineri, cu o programare prealabila la administratia sitului.

Imbunatatirile acestui sit au loc printr-un proiect de 11 ani, comun intre Administratia Civila, Protectia Naturii si a Parcurilor Nationale din Israel – care gestioneaza situl – si Ministerul Turismului.

Pana in prezent, SUA a investit 2.930.000$ in sit. Cu doua luni in urma, a inceput deminarea terenurilor din apropierea intrarii. Pentru moment, minele de pe alte terenuri vor ramane, in spatele gardurilor marcate clar cu sarma ghimpata. Israelul a plasat mine la inceputul anilor 1970, un moment plin de incercari si incursiuni teroriste peste granita cu Iordania.

In cateva saptamani, conform administratiei, vizitatorii vor putea sa vina in mod liber la sit, fiind planificata si o deschidere oficiala.

Din fonduri suplimentare se vor realiza dusuri pentru pelerini, o parcare mai mare, mai multe zone umbrite si accesibilitatea la rau pentru cei cu handicap.

“Deosebit de frumos”, marturisea Florin Flacau, in varsta de 37 de ani, din Ploiesti, Romania, in urma cu doua zile, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. “Prezenta soldatilor nu este deranjanta. Mi-as fi dorit sa pot intra cu totul in apa raului, mai ales ca nu stim sigur cand vom mai reveni. Din pacate, nu s-a putut acest lucru, dar stiu ca am fost prezent, alaturi de parintii mei, in locul unde Iisus Hristos a fost botezat, iar acest lucru inseamna enorm pentru noi, ca si crestini ortodocsi”.

Un articol KSLCatalin – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.