publicat în: Arhivă

Mosnenii din Vaideeni au sfintit Centrul parohial de cateheza pentru copii si tineri, din incinta parohiei

Biserica din Vaideeni ValceaMosnenii din Vaideeni au sfintit Centrul parohial de cateheza pentru copii si tineri, din incinta parohiei
Biserica cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” din Parohia Vaideeni II, este construita pe temelia unei alte biserici de cimitir din piatra din secolul al XIX-lea care datorita eroziunilor s-a daramat. Constructia bisericii actuale a inceput in anul 1938 la initiativa preotului colonel Ioan Botocan si cu sprijinul mosnenilor din Vaideeni. A fost finalizata in anul 1955 de catre preotul Victor Ionescu si sfintita de catre vrednicul de pomenire PS Iosif Gafton, Episcopul Ramnicului, dupa cum informeaza, printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ramnicului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian


Din anul 1998 parohia il are ca pastor pe parintele Aron Lazaroiu, care pana in anul 2010 a realizat mai multe lucrari de restaurare si renovare a bisericii si anexelor: a restaurat pictura interioara si exterioara, vechiul gard de imprejmuire a fost inlocuit si adaugate porti traditionale sculptate si construite alei, a fost instalata o centrala termica si montate termopane, a fost construit un centru parohial de cateheza pentru copii si tineri, o clopotnita si un praznicar.

Binecuvantare Arhiereasca in parohia Vaideeni Horezu Valcea

Pe data de 5 decembrie 1999 a fost resfintita de catre PS Gherasim, actualul Arhiepiscop al Ramnicului.
in ziua de 5 decembrie 2010, Duminica a XXVII-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” din Parohia Vaideeni II, Protoieria Horezu, judetul Valcea.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanul le-a vorbit celor prezenti despre intelesurile desprinse din pericopa evanghelica, in care Mantuitorul o vindeca in zi de sambata pe femeia garbova.

Liturghie Arhiereasca la Vaideeni Ramnic

La eveniment a participat si inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care la finalul Sfintei Liturghii, a rostit un cuvant de invatatura, a citit rugaciunea de dezlegare de pacate pentru toti credinciosii prezenti si a acordat gradul onorific de Iconom stavrofor parintilor Aron Lazaroiu si Cristian Ionut Ana pentru activitatea pastorala desfasurata.

Sfintirea Centrului parohial de cateheza pentru copii si tineri din Vaideeni Valcea

Dupa Sfanta Liturghie a avut loc sfintirea Centrului parohial de cateheza pentru copii si tineri din incinta bisericii parohiale.

Mosneni din Vaideeni la Sfanta Liturghie

Slujba a fost oficiata de inaltpresfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Biserica din Vaideeni Valcea

La acest eveniment au mai participat reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti si numerosi credinciosi din parohie si din imprejurimi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010