Munca celor credinciosi si a ctitorilor din Bodesti Barbatesti – Horezu, incununtata cu o slujba de resfintire a Bisericii pe care acestia au restaurat-o

Resfintirea Bisericii „Sfantul Ioan Botezatorul si Sfanta Cuvioasa Parascheva” Bodesti I – Horezu

Biserica Bodesti Horezu 4

Biserica cu hramul „Sfantul Ioan Botezatorul” si „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Bodesti (I) este in forma de cruce cu doua turle. Prima turla in forma patrata este folosita pentru clopotnita, iar cea de-a doua, a pantocratorului, este in forma octogonala. Zidaria este din piatra si caramida, acoperita cu tabla. Deasupra ferestrelor este tras un brau de caramida, sustinuta din loc in loc de cornise aplicate in tencuiala – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, arhidiaconul Ioan Liviu Gaman.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian. Foto: Cristian Urcior.


Interiorul acestei biserici respecta spatiul ritualului ortodox in sensul compartimentarii lui: in pridvor, sustinut de 8 stalpi puternici cu scara la intrarea principala si cate una in partile laterale, urmeaza pronaosul destul de mare, naosul cu sanuri destul de largi, despartit de altar printr-o catapeteasma din zid, in care sunt prevazute deschiderile respective, conform ritualului ortodox.

Biserica Bodesti Horezu 4

Pictura este specifica anului 1900, „Art Nouveau, fiind executata de catre pictorul Acuzius Covaci din Deva, diplomat al ?colii de Belle Arte din Budapesta. Utilizand tempera si oleina, pictorul a fost ajutat de lucratorii Trandafir Jurma si Marga din Banat.
Biserica Bodesti Horezu 4

Ctitorii au tarnosit-o in data de 6 noiembrie 1910, slujitori fiind preotul paroh Nicolae Popescu Draganescu si mai marele Bisericii ortodoxe din aceasta zona, Ghenadie, Episcopul Ramnicului Noului Severin, protoiereu fiind Nicolae Filip.

In data de 7 noiembrie 2010, in Duminica a XXIV-a dupa Rusalii, credinciosii au reusit sa-si resfinteasca Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul” si „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Bodesti (I), comuna Barbatesti – Horezu, judetul Valcea.

Biserica Bodesti Horezu 4

La acest eveniment au participat ctitorii credinciosi, satenii si cei din imprejurimi, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale.

Biserica Bodesti Horezu 4

Slujitori au fost: Pr. paroh Constantin Negrea, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Emilian Lovisteanul, pr. Marin Ion, Protoiereu de Horezu si diaconi.

Biserica Bodesti Horezu 4

Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura in care a explicat pericopa evanghelica a zilei, care istoriseste doua din minunile savarsite de Mantuitorul Iisus Hristos asupra oamenilor si anume vindecarea femeii bolnave de doisprezece ani si invierea fiicei lui Iair, mai marele Sinagogii din Capernaum.

Biserica Bodesti Horezu 4

Acesta a subliniat: „Am binecuvantat lucrarile savarsite de catre parintele paroh Constantin Negrea si enoriasii sai, pentru ca a fost nevoie de o restaurare, consolidare si infrumusetare a bisericii, si ne bucuram ca in aceste timpuri, cand rugaciunea, jertfa si dragostea fata de aproapele sunt lasate pe al doilea plan, iata ca mai exista oameni la sat sau la oras care se daruiesc lui Dumnezeu si Bisericii Sale.

Biserica Bodesti Horezu 4Biserica Bodesti Horezu 4

Urmand exemplul femeii bolnave si a lui Iair din Evanghelia de astazi, la fel si parintele paroh cu enoriasii sai, in urma rugaciunii, credintei si rabdarii au dobandit bucurie prin sfintirea lucrarii lor de catre harul Duhului Sfant.”

Biserica Bodesti Horezu 4

in cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit intru diacon si tanarul Constantin Alin Prunoiu.

Biserica Bodesti Horezu 4

Pentru activitatea pastorala desfasurata in cadrul Parohiei Bodesti I, parintele paroh Constantin Negrea a primit gradul onorific de Iconom Stavrofor, iar ctitorii au primit diplome de vrednicie pentru restaurarea sfintei biserici.

Biserica Bodesti Horezu 4

Evenimentul a fost dublat de aniversarea a 100 de ani de la tarnosirea acestei biserici. Cu aceasta ocazie a fost lansata si monografia „Bodesti la ceas aniversar”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.