Dezvelirea unei placi memoriale in fata hotelului Excelsior, un loc de tranzit pentru evreii deportati

Lacasuri Ortodoxe: din Nice
Dezvelirea unei placi memoriale in fata hotelului Excelsior, un loc de tranzit pentru evreii deportati

Orasul Nice a dezvelit astazi, vineri 9 octombrie 2009, o placa comemorativa in memoria a 3.612 evrei deportati in Alpii-Maritimi, in fata hotelului Excelsior, care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a servit ca punct de tranzit principal pentru Drancy – Auschwitz.


Cand germanii au sosit la Nice, in 10 septembrie 1943, Alois Brunner, locotenent SS, a organizat o adunare a evreilor din regiune, la sediul central situat in acest hotel langa statia de cale ferata din Nice.

intre septembrie si decembrie 1943, 2142 de evrei au fost arestati si tinuti in acest hotel, inainte de a fi deportati. in total, 3612 evrei, printre care peste 400 de copii au fost trimisi din Franta in lagare de concentrare.

Placi comemorative au fost puse in Nice si pe peronul numarul 1 din statia de unde trenurile plecau spre Drancy, si la Auvare, unde evreii au fost stransi in timpul raidurilor din august 1942, organizate de regimul Vichy.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.