publicat în: Arhivă

Inscriptia “Arbeit macht frei”, furata din Auschwitz, a fost gasita

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Inscriptia "Arbeit macht frei", furata din Auschwitz, a fost gasita

Politia poloneza a anuntat in timpul noptii trecute, duminica spre luni (21 decembrie 2009), ca inscriptia germana "Arbeit macht frei" (Munca te face liber), furata vineri din situl fostului lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau (sudul Poloniei) a fost descoperita, si au fost arestati presupusii hoti.


Inscriptia "Arbeit macht frei", furata din Auschwitz, a fost gasita

"Am surprins in nordul Poloniei cinci barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani. Inscriptia a fost descoperita, taiata in trei bucati", declara pentru AFP purtatorul de cuvant al politiei din Cracovia (sud) , Dariusz Nowak.

"Acestia au fost arestati cu putin inainte de miezul noptii si am gasit panoul intr-o casa particulara", a mai spus acesta, refuzand alte detalii.

Inscriptia de metal, avand 5 metri lungime, atarna deasupra intrarii in lagarul de exterminare Auschwitz, instituit de Germania nazista in Polonia ocupata.

Inscriptia "Arbeit macht frei", furata din Auschwitz, a fost gasita

insemnul celebrarii tristetii a fost furat vineri dimineata, 18 decembrie 2009, de persoane necunoscute. Disparitia sa a provocat mari emotii si reactii puternice, in special in Israel si in randul diasporei evreiesti.

"Este o usurare imensa. Suntem extrem de recunoscatori politiei care a facut o treaba fantastica", a spus Pawel Sawicki catre AFP, purtatorul de cuvant al Muzeului Auschwitz.

"intr-o perioada atat de scurta de timp, au gasit inscriptia", a mai spus el.

"Acest simbol, probabil cel mai important al secolului trecut, se va putea intoarce la locul sau", a spus acesta.

Inscriptia "Arbeit macht frei", furata din Auschwitz, a fost gasita

"Suntem nerabdatori sa vedem in ce stare se afla inscriptia. Potrivit informatiilor noastre, intelegem ca aceasta a fost taiata in bucati. Oamenii nostri care se ocupa cu partea de conservare vor avea grija sa o renoveze pentru ca aceasta sa se intoarca cu cat mai curand posibil la locul sau.

Memorialul de la Auschwitz se pregateste de sarbatoarea aniversarii a 65 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, de catre Armata Rosie, pe 27 ianuarie 2010.

Muzeul de la Auschwitz si alte institutii oferisera in total o recompensa de 30.000 de euro pentru informatii care puteau ajuta la recuperarea inscriptiei.

Inscriptia "Arbeit macht frei", furata din Auschwitz, a fost gasita

De vineri insa, o copie a panoului de metal de cinci metri lungime fusese plasata deasupra intrarii in tabara – vizitata anul trecut de mai mult de un milion de oameni.

Germania nazista a exterminat in perioada 1940 – 1945, in Auschwitz-Birkenau, aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion de evrei. Alte victime ale acestei tabere au fost, in cea mai mare parte, non-evrei polonezi, tigani si prizonieri sovietici.