Alianta Israelita Universala si-a serbat cea de-a 150-a aniversare

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Alianta Israelita Universala si-a serbat cea de-a 150-a aniversare

Alianta Israelita Universala (AIU), o retea franceza dedicata educatiei evreiesti din intreaga lume, a sarbatorit marti, 25 mai 2010, la Ierusalim, cea de-a 150-a aniversare.


O sesiune plenara a Knesset-ului (parlamentul) a fost organizata marti, in prezenta prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

"Multumim, in numele statului Israel, pentru contributia Aliantei in difuzarea valorilor evreiesti si in consolidarea identitatii evreiesti in Israel si diaspora", a declarat presedintele Knesset-ului, Reuven Rivlin, inaintea unei delegatii franceze.

Creata in mai 1860, de un grup de lideri evrei francezi, IAU avea intentia sa lupte pentru emanciparea si drepturile evreilor in lume.

Printre obiectivele decretate de fondatorul sau, Alianta ar trebui sa apere drepturile minoritatilor religioase si sa ofere populatiei evreiesti accesul la modernitate si la cultura franceza.

Obiectivul acesteia ramane difuzarea unui iudaism credincios traditiei si deschis modernitatii.

Organizatia, care a fost prezidata inclusiv de detinatorul Premiului Nobel pentru Pace, Rene Cassin, intre anii 1943 si 1976, a dezvoltat o retea de invatamant in care s-au format mai mult de un milion de studenti.

in ajunul celui de al doilea razboi mondial, aproape 50.000 de copii au studiat in scolile Aliantei, in douasprezece tari, inclusiv in Africa de Nord, Turcia si Franta.

Azi, IAU detine 46 de scoli in sapte tari (Franta, Belgia, Elvetia, Spania, Maroc, Canada si Israel) cu mai mult de 20.000 de studenti, la care se adauga si institutiile de invatamint superior, cea mai mare biblioteca evreiasca din Europa (Paris) si programe educationale in mai multe tari.

Un forum international care sa-i regrupeze pe toti fostii elevi si profesori ai Aliantei va avea loc in luna aprilie 2011, la Ierusalim.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.