Incepand de maine, fosta fabrica a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor, se transforma in muzeu

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Incepand de maine, fosta fabrica a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor, se transforma in muzeu

O fosta fabrica a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor sub ocupatia nazista din Cracovia, sudul Poloniei, va fi transformata intr-un muzeu, incepand de maine, joi, 10 iunie 2010, au declarat astazi, apropiati ai muzeului de istorie al orasului.


"O filiala a muzeului istoric al orasului Cracovia va fi deschisa joi seara, in fabrica Emalia a lui Oskar Schindler", a declarat pentru AFP un responsabil al muzeului, Marta Smietana.

O expozitie multimedia despre viata Cracoviei in timpul celui de al doilea razboi mondial 1939 – 1945, va fi deschisa, de asemenea, publicului, incepand de vineri, a mai spus ea.

Oskar Schindler, un german din Cehoslovacia, membru al partidului nazist, care a vrut sa se imbogateasca rapid profitand de razboi, a depus toate eforturile pentru a-i salva pe evreii care lucrau pentru el, in fabrica de ustensile de bucatarie din email, din Cracovia.

Spre sfarsitul razboiului, acesta a consumat averea sa acumulata rapid in urma afacerilor cu armata nazista, in scopul salvarii angajatilor sai si mituirii SS-istilor care incercau sa-i omoare.

El a salvat mai mult de o mie de persoane, prin plasarea lor pe o lista a personalului care efectua activitati esentiale in slujba armatei germane.

Mort in anonimat, in Germania, in 1974, la varsta de 66 de ani, a fost salvat de la uitare de scriitorul australian Thomas Keneally, si in special de catre regizorul american Steven Spielberg care i-a dus faima in intreaga lume, prin capodopera "Lista lui Schindler", lansata in 1993, cu care a castigat sapte Oscaruri.

In acest moment, stirea poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.