(VIDEO) “Dansand la Auschwitz”: un film care naste controverse

Lacasuri Ortodoxe: din Melbourne

(VIDEO) "Dansand la Auschwitz": un film care naste controverse

O artista australiana, care l-a filmat pe tatal sau, supravietuitor al Holocaustului, in timp ce dansa la Auschwitz cu copiii sai, pe melodia Gloriei Gaynor, "I Will Survive", si-a exprimat surprinderea fata de criticile care au aparut, legate de filmul pe care aceasta l-a produs, aflat pe YouTube.


Jane Korman a spus ca nu se astepta la o astfel de avalansa de critici, dupa lansarea inregistrarii video pe YouTube. Artista, care locuieste in Melbourne, nu are de gand sa renunte la explorarea noului ei stil in care se poate vorbi despre Holocaust, prin arta.

"Reactia, cu siguranta nu ma face sa renunt. De fapt, aceasta a fost foarte incurajatoare, desi poate avea un aspect negativ", a declarat joi, catre AFP, Jane Korman contactata prin telefon. "Acestea toate dau viata subiectului, si asta e ceea ce am vrut".

"Dansand la Auschwitz", care a fost filmat in iunie 2009, a fost initial parte a unei expozitii deschise la Universitatea din Melbourne.

Videoul ii arata pe Jane Korman, tatal sau Adolk in varsta de 89 de ani si cei trei copii, dansand in lagarul de concentrare de la Auschwitz si in alte locuri legate de genocidul evreilor, cum ar fi Polonia, Germania si Republica Ceha.

Lucrarea se incheie cu cuvintele supravietuitorului, care descriu vizita familiei la Auschwitz ca pe "un moment cu adevarat istoric".

in mod ironic, in timp ce Jane Korman afirma ca a vrut ca arta sa sa combata perceptia negativa pe care lumea o are despre evrei si Israel, criticile cele mai violente au venit din partea comunitatii evreiesti.

"A fost o gama intreaga de opinii – in mare parte negative", a spus Vic Alhadeff, care conduce o organizatie evreiasca din statul New South Wales.

"(Auschwitz-ul) este cel mai mare cimitir din lume, si multi oameni cred ca nu este potrivit sa se danseze intr-un cimitir", adauga el.

"Avem dreptul si datoria de a-i sarbatori pe cei care au supravietuit, si exista un numar infinit de moduri de a o face", admite el, cu toate acestea. “Dar trebuie”, a spus el, “sa tinem cont si de sentimentele altor supravietuitori”.

Jane Korman crede ca a fost inteleasa gresit.

Lagarul de exterminare de la Auschwitz, instalat in 1940 de catre Germania nazista, in sudul Poloniei ocupate, este un simbol al ororilor din cel de-al doilea razboi mondial si al Holocaustului, care a servit ca un loc de exterminare a 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.