Arestari, fluieraturi, femei israeliene rugandu-se la Zidul Plangerii

Arestari, fluieraturi, femei israeliene rugandu-se la Zidul Plangerii

La Ierusalim, un grup de femei provenind din toate zonele Israelului se aduna in fiecare luna sa se roage la Zidul Plangerii, unul dintre locurile cele mai sfinte ale Iudaismului. Pentru ca vocile lor cresc in intensitate, atunci cand se roaga, privitorii ocazionali le hartuiesc. Politia israeliana a acuzat mai multe femei pe baza plangerilor de „tulburare a linistii”.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Femeile respective au ripostat uneori fata de barbatii care le-au acuzat, cu scuipari, blesteme si chiar batai.
Scena nu este o noutate, ea se repeta la fiecare inceput de luna, cand femeile evreice isi manifesta dreptul de a se inchina cu voce tare si in ce mod doresc, la Zidul de Vest (Zidul Kotel sau Zidul Plangerii). „Femeile de la Zid” lupta in acest fel pentru dreptul lor de a se ruga, „in functie de credintele noastre evreiesti”, dupa cum afirma una din coordonatoarele lor, Leslie Sacks, citata de TvNewsLies in data de 26 august 2010.

in spatele acestor evenimente se afla, de fapt, un conflict indelungat si profund intre evreii ortodocsi si cei non-ortodocsi, care incearca sa desfiinteze multe din conventiile celor intai amintiti.
Desi Zidul Plangerii a devenit loc public din 1967, cand Israelul a castigat controlul asupra regiunii, piata din fata Zidului este supravegheata de evreii ortodocsi, care spun ca doua treimi din Zid e dedicat barbatilor inchinatori, si o parte mai mica, in sud, femeilor. in plus, potrivit interpretarilor ortodoxe la legea evreiasca, doar barbatii pot purta kippas (pe cap) si tallits (saluri de rugaciune). Numai barbatii pot citi din Pentateuh sau din Tora, textul fondator al iudaismului (primele cinci carti ale Bibliei), in timp ce femeile au dreptul sa se roage cel mult murmurand.

?eful rabin al Zidului de Vest a declarat pentru corespondentii unui site, McClatchy, ca modul de rugaciune al femeilor este lipsit de valoare, fiind doar de atragere a atentiei, si ca le deranjeaza pe alte femei venite la Zid sa se roage in tacere.

Nofrat Frankel, studenta la medicina, a sesizat ca „in Israel, evreii ortodocsi au pus monopol si pe modul in care sa practici religia”, iar provocarea vine din momentul in care femeile de la Zidul de Vest incep sa cante lui Dumnezeu cu voce tare. Ea insasi vine si se roaga la Zid si a fost arestata anul trecut, pentru purtarea de tallit. Acest lucru nu a speriat-o, dupa iesirea din inchisoare a continuat sa vina la Zidul Plangerii, iar tallit-ul il poarta ca esarfa, pe umeri.

„Women of the Wall” (WOW) au inceput sa vina aici din anul 1988, cand s-a infiintat organizatia lor, si au solicitat ca dreptul lor de rugaciune sa fie recunoscut in justitie, ceea ce pana acum nu s-a implinit. Ele au voie sa faca acest lucru numai pe o platforma creata anume, in sudul Zidului, la o oarecare distanta de Zid.

De multe ori, femeile care risca si vin la Zid, sunt insultate, numite „tradatoare”, „naziste” si chiar „lesbiene”. Grupul Femeilor de la Zid este totusi in crestere, ajungand pana la 120-150 de persoane. Ele se pot ruga, cu intreruperile de rigoare, cauzate de „privitorii deranjati” si de interventiile politiei, numai cand se aduna in grup, cu speranta ca fiicele lor vor ajunge o zi cand sa poata fi libere sa-si exprime credinta.

Conform statisticilor, circa 40% dintre evreii practicanti sunt ortodoc?i, 30% sunt reformi?ti, iar 30% sunt conservatori.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.